Politiek11 okt '20 19:16

Woede over 'racistische' tweet Geert Wilders

Auteur: Aäron Loupatty

Met veel woede reageren politici op een 'racistische' tweet van PVV-leider Geert Wilders. In de tweet zegt Wilders dat 'behandelingen en operaties van Henk en Ingrid met kanker, hartfalen of andere ziektes' uitgesteld worden 'omdat de IC’s vooral bezet worden door Mohammed en Fatima die onze taal niet spreken en lak hebben aan de regels?' Kamerleden van onder andere CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA en Denk reageren met woede op de uitspraken van Wilders.

Daarmee reageert Wilders op een radio-uitzending van Argos waarin Armand Girbes, chef van de intensive care-afdeling van het Amsterdam UMC, zegt dat 'meer dan de helft' van zijn IC-patiënten 'een niet-Westerse achtergrond' heeft.

Lees ook | Blijf op de hoogte met ons corona-liveblog

'Racistische drek'

Onder andere PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher reageert ontzet op de tweet van Wilders. De politicus verwijt Wilders van racisme in zijn tweet. 'Dat je over de rug van mensen die op de intensive care liggen nog verdeeldheid probeert te zaaien. Racistische drek.' Daarop vervolgt hij: 'Elke dag werken Henk, Ingrid, Mohammed en Fatima zich een slag in de rondte in onze ziekenhuizen. Voor álle patiënten.'

Luister ook | Woordwaarde: Waarom we elkaar niet aanspreken

Wilders tegen Jetten: 'Sukkel'

Ook Rob Jetten, D66-fractieleider in de Tweede Kamer, reageert verontwaardigd en vindt dat Wilders met zijn tweet groepen tegen elkaar opzet. 'Kap eens met die tegen-elkaar-opzetten-tweets.' Hij hoopt dan ook dat Wilders een constructieve bijdrage wil leveren in de bestrijding van het coronavirus. 'Doe je mee met ‘n oplossing? Deze week samen kabinet oproepen tot meer doelgroepcommunicatie in bv stadswijken en religieuze instellingen? In vele talen: Nederlands, Pools, Arabisch. Wat maar nodig is tegen Corona!' Wilders reageerde daarop met 'sukkel' en wil niks weten van de oproep van Jetten.

Luister ook | Ask Me Anything: Wereldwijde beweging tegen racisme

Gerelateerde artikelen