Politiek22 okt '20 18:34

Noord-Holland blijft worstelen met Tata

Auteur: BNR Webredactie

Het is ingewikkeld voor de provincie Noord-Holland om het toezicht op Tata Steel in IJmuiden goed in de vingers te krijgen. Dat zegt PvdA-Statenlid Gert-Jan Leerink in reactie op het bericht dat het OM het staalbedrijf voor de rechter wil slepen.

Het bedrijf zou niet genoeg hebben gedaan om te voorkomen dat gevaarlijke stoffen in de lucht kwamen. Tata zegt tegen BNR dat deze zaak draait om een incident in 2018, waarbij de gevaarlijke stoffen van het terrein zijn gewaaid.

Luister ook | OM vervolgt Tata om grafietregens

De afgelopen twee jaar was er iedere twee maanden wel een incident, zegt Leerink. 'Dat is wel reden om te kijken hoe je dat toezicht en die vergunningverlening kunt aanscherpen. Er moet iets gebeuren.' Vanaf november zullen alle vergunningen sowieso al worden doorgelicht. Het lastige is dat de provincie weliswaar vergunningen verleent, maar die verlening is gebaseerd op wetten. De provincie kan die vergunningen wel aanscherpen, maar veel van de wetten zijn in Den Haag of in Europees verband gemaakt.

Duurzaam

Tata kan volgens Leerink wel op de huidige locatie blijven, maar dan zal er wel wat moeten veranderen. Dat kan alleen als Tata een duurzaam staalbedrijf wordt, dat niet in deze mate overlast veroorzaakt voor de omwonenden. 'Alleen op die manier heeft Tata toekomst'.

(ANP JEROEN JUMELET)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen