Politiek26 okt '20 07:39

Hoorzittingen moeten obstakels uitvoeringsinstanties in kaart brengen

Auteur: BNR Webredactie

In vijf tot tien procent van de contacten tussen burger en uitvoeringsorganisaties gaat er iets verkeerd. De Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties wil via openbare hoorzittingen inzichtelijk maken waar de knelpunten liggen, in eerste instantie aan de hand van problemen bij uitvoeringsorganisaties van de overheid.

Nederlanders raken vaker verstrikt in bureaucratie. Daarom onderzoekt de Tweede Kamer hoe dat beter kan en moet bij uitvoeringsorganisaties als de Belastingdienst, CBR en UWV. Vandaag beginnen de openbare hoorzittingen van deze Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties. Aan de hand van de drie genoemde organisaties wil de commissie achterhalen wat de knelpunten zijn, zegt Nevin Özütok, Tweede Kamerlid voor GroenLinks en vicevoorzitter van de commissie.

Luister terug | Stop! de podcast | Beginnen met stoppen

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen dit onderzoek en werkelijke miskleunen als de toeslagenaffaire, zegt Özütok. 'Wij kijken breder naar de processen die ervoor zorgen dat dit soort dingen gebeurt. Er komen heel veel experts langs, waardoor ook voor iedereen inzichtelijk wordt hoe het proces verloopt. We hopen daarmee ook de vinger op de zere plek te leggen en suggesties en aanbevelingen te doen voor verbetering van het proces.'

Luister terug | Vooruitgang digitalisering in de zorg loopt terug

CBR in Rijswijk
CBR in Rijswijk ( ANP / Laurens van Putten)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen