Politiek27 okt '20 09:11Aangepast op 27 okt '20 17:54

Blok: Aangifte tegen Wilders 'totaal ongepast'

Auteur: Mark van Harreveld

'Totaal ongepast', zo noemt minister Stef Blok de aangifte van de Turkse president Erdogan tegen Geert Wilders van de PVV vanwege de publicatie van een spotprent van Erdogan die door het Turkse staatshoofd als beledigend wordt ervaren. In een boodschap aan Erdogan zei premier Rutte dat met aangifte tegen een Nederlandse politicus grenzen overschreden worden.

Rutte hield het bij een 'simpele' boodschap voor Erdogan: in Nederland geldt vrijheid van meningsuiting als het hoogste goed. 'En daar horen cartoons bij, ook cartoons van politici. Aangifte tegen een Nederlandse politicus, die mogelijk zelfs kan leiden tot een inperking van de vrijheid van meningsuiting, is niet acceptabel.'

Luister terug | Wedstrijdje ver-plassen Macron en Erdogan

Opmerkelijk was dat Rutte zeer doortastend de aanwezige pers tegemoet trad, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. Hij leek daarmee duidelijk te willen maken dat het hem menens was. 'We stonden met de parlementaire pers voor de plenaire zaal te wachten. Het is in Nederland normaal dat de pers eerst een vraag stelt. Maar dat gebeurde niet: Rutte kwam aanlopen en ging bij de microfoon staan, met de mededeling dat hij 'een boodschap had voor de president van Turkije.'

(EPA Bart Maat)

Beluister ook | Frankrijk en Turkije blijven op ramkoers

Wilders deelde onlangs een spotprent van Erdogan op Twitter. De Turkse president staat afgebeeld met een bom op zijn hoofd. 'Terrorist', schrijft de PVV-leider in het Twitterbericht. Erdogan had daar al boos op gereageerd. Hij noemde Wilders volgen staatspersbureau Anadolu een 'fascist'. Geert Wilders noemt aangifte tegen hem door Erdogan 'de wereld op zijn kop'. 'Dus de man die mij een fascist noemt en eerder heel Nederland fascistisch en een overblijfsel van het nazisme noemde gaat nu aangifte tegen mij doen? De wereld op zijn kop. Loser!', aldus Wilders.

Beluister ook | Turkije mengt zich in steeds meer conflicten

'We kijken hier naar twee pyromanen die naast een vuurtje staan en die allebei een groot vat olie hebben en dat met groot enthousiasme erop aan het gooien zijn. Dit omdat ze er allebei een zeker belang bij hebben om dit te laten escaleren'. zegt Europa-verslaggever Jesse Pinster. Volgens Pinster heeft Wilders al langer confrontaties met Erdogan en kampt Erdogan met een situatie waarin de Turkse economie bijzonder slecht draait. Hij heeft alle belang bij afleiding.

Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer zei Blok dat hij de Turkse ambassadeur in Nederland op de hoogte heeft gesteld van het Nederlandse standpunt in dezen. 'Het onderstreept hoe serieus we deze zaak nemen'. Blok noemt het 'niet acceptabel' dat Erdogan de vrijheid van meningsuiting van een Nederlandse parlementariër probeert te beperken.

Ambassadeur terugroepen

Joël Voordewind van de ChristenUnie pleitte er voor om de Nederlandse ambassadeur in Ankara terug te roepen voor overleg, maar zo ver wil minister Blok niet gaan. Hij vindt het belangrijk om in gesprek te blijven met Turkije. 'Ik ben altijd helder naar Turkije over alles waar ik het niet mee eens ben'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen