Politiek5 nov '20 17:00Aangepast op 5 nov '20 19:09

Weinig waardering voor noodtoestand-plannen

Auteur: BNR Webredactie

De plannen van het kabinet om eventueel een regionale avondklok in te stellen kunnen op weinig enthousiasme rekenen in de Tweede Kamer. De meeste partijen vinden dat je een avondklok alleen in uiterste noodzaak moet inzetten. Ze vinden dat het kabinet geen goeie onderbouwing geeft voor de maatregel.

Voor de maatregel kan een speciale wet worden gebruikt, zegt minister Grapperhaus tegen politie verslaggever Laurens Boven. 'Deze wet maakt het mogelijk om bepaalde bijzondere maatregelen te treffen, en zo werkt het.' Een paardenmiddel wil Grapperhaus de noodtoestandswet absoluut niet noemen. 'Het is een wet die ook bijzondere maatregelen mogelijk maakt zónder dat sprake is van een noodtoestand.' Dat kan dan buiten de Kamer om.

Lees ook | Kabinet gaat noodtoestand gebruiken voor avondklok

Toch wil een meerderheid dat het parlement het laatste woord krijgt, of ziet zelfs helemaal niks in de maatregel, zoals PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. 'De premier had het over een vrijwillige maatregel en die blijkt nu dwingend te worden. Bovendien staan we als parlement weer buitenspel, terwijl we net maandenlang onderhandeld hebben over een keurige covid-wetgeving, om juist dit soort vergaande bevoegdheden op een zorgvuldige en degelijke manier te regelen.'

Luister terug | Spaanse economie biedt kansen voor Nederlandse ondernemer

Ferd Grapperhaus
Ferd Grapperhaus ( ANP / Bart Maat )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen