Politiek10 nov '20 18:53Aangepast op 10 nov '20 21:12

Rutte maakt zich zorgen over voortbestaan Schengen

Auteur: BNR Webredactie

Premier Rutte maakt zich zorgen over het voortbestaan van Schengen, de afspraken die vrij reizen in Europa mogelijk maken. Dat zegt hij na Europees topoverleg met onder meer de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron.

Rutte noemde het vrij reizen in Europa tijdens het overleg een 'grote verworvenheid'. Maar als de EU-landen hun buitengrenzen niet beter sluiten voor kwaadwillenden, gaat het Schengenverdrag waarin het vrije reizen is vastgelegd volgens hem 'onvermijdelijk' op de helling.

'Dat betekent vaker je paspoort gebruiken en ook de interne markt heeft daar last van', zegt hij in een interview met BNR-Europaverslaggever Jesse Pinster. De premier is daarover 'zeer bezorgd'.

Luister ook Frankrijk opnieuw het toneel van aanslagen

Samenwerking

Rutte heeft bij de Duitse bonskanselier Angela Merkel, EU-president Charles Michel, voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en Macron en Kurz vooral aangedrongen op samenwerking in de strijd tegen ongewenste geldstromen naar bijvoorbeeld moskeeën.

Nederland zoekt zelf al jaren naar manieren om deze "ongewenste buitenlandse financiering" tegen te gaan, maar dat blijkt juridisch en diplomatiek lastig.

Luister ook 'Focus VS ligt niet op Europa'

Integratieprogramma

Von der Leyen kondigde na afloop van de videoconferentie een Europees 'integratieprogramma' aan. Michel bepleitte eerder al een Europese imamopleiding. Ook broedt de EU op maatregelen tegen online haat.

Luister ook de BNR-podcast Blik Op Europa

Rutte tijdens de virtuele top in beeld samen met Macron en Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad.
Rutte tijdens de virtuele top in beeld samen met Macron en Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad. (EPA)

Gerelateerde artikelen