Politiek19 nov '20 10:53Aangepast op 19 nov '20 15:06

De Jonge wil niets weten van vaccinatieplicht

Auteur: BNR Webredactie

Minister De Jonge verwijst de suggestie van de VVD om na te denken over een verplichte corona-vaccinatie naar de prullenbak. Als de vaccins beschikbaar zijn, zal het altijd voor iedereen vrijwillig zijn om er gebruik van te maken. Dat zei hij gisteravond in het coronadebat.

De VVD wil een indirecte verplichting onderzoeken. Zo kan bijvoorbeeld de toegang tot een concert worden geweigerd als je niet bent ingeënt, maar ook die suggestie wees De Jonge van de hand. 'De VVD vergeleek het een beetje met de situatie in de kinderopvang, waar ongevaccineerde kinderen geweigerd mogen worden. Maar De Jonge kijkt meer naar de reactie. Je loopt tegen allerlei problemen op, vooral juridisch', zegt politiek verslaggever Laurens Boven.

Lees ook | VVD wil nadenken over indirecte vaccinatieplicht

Onderscheid maken

Dat betekent dat het geven van voordelen aan mensen die gevaccineerd zijn ook lastig wordt. 'Voordeeltjes geven is ook een indirecte vorm van dwang. Dan zit je al heel snel in die discussie', zegt Boven. 'Wel is er één andere situatie waar De Jonge iets mee wil: mag je onderscheid maken tussen gróepen mensen die wel of niet zijn gevaccineerd? Dat mag juist wel.' De Jonge verwijst naar een situatie in verpleeghuizen. Als bewoners en bezoekers ingeënt zijn zouden zij zich niet meer aan de regels hoeven te houden. 'De Jonge noemt dit een rechtvaardig onderscheid tussen groepen.'

Lees ook | Gommers: Vaccin is zeker niet zaligmakend

Het geeft aan dat de situatie in de nabije toekomst zeer complex kan worden. De Jonge wil nu een ethisch advies. 'De gezondheidsraad moet een advies gaan geven over wat er moet gebeuren als een deel wel en een deel van de samenleving niet is gevaccineerd.' Als er een vaccin tegen corona is, moeten 60-plussers en zieken als eersten worden gevaccineerd, adviseert de Gezondheidsraad voorlopig aan het kabinet. Dat advies kwam zojuist naar buiten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen