Politiek21 nov '20 11:58Aangepast op 21 nov '20 17:07

Opnieuw homofobe, antisemitische en nazistische uitingen bij jongeren Forum voor Democratie

Auteur: BNR Webredactie

Enkele mensen met hoge functies binnen de jongerenafdeling van Forum voor Democratie hebben antisemitische, homofobe en nazistische uitingen gedaan. Dat meldt Het Parool, die screenshots van appgroepen heeft ingezien. Ook blijkt het uit berichten van een Instagramaccount en gesprekken die de krant had met anonieme bronnen.

Eerder werd er al door leden van Forum voor Democratie aan de bel getrokken dat dit soort haatdragende taal geuit werd door leden van de jongerentak. Zo werd één van de personen om wie het gaat, een 23-jarige student politieke communicatie, niet geroyeerd om zijn radicale uitingen, maar kreeg hij uiteindelijk wel de functie als coördinator van de jongerenafdeling van de partij in Zuid-Holland. In een appgroep beweerde hij eerder dat 'Joden internationale pedonetwerken hebben en vrouwen massaal de pornografie in helpen.' Ook flirtte hij met het nazisme door te zeggen dat 'het nationaalsocialisme de beste economische formule ooit had.' In de appgroepen deelde hij ook een filmpje met de lijfspreuk van de SS: ‘Meine Ehre heisst Treue', zo stelt Het Parool.

Luister ook | 'Geroyeerde leden JFVD laakten antisemtische appjes'

De coördinator werd erop aangesproken in de appgroep, maar negeerde de reactie. Even later stuurde hij volgens de krant het volgende bericht. 'Ik geloof dat de racist steeds eervoller lijkt ten opzichte van de niet-racistische medemensen.' De student in kwestie heeft uiteindelijk niet gereageerd op een verzoek om een reactie van Het Parool.

Luister ook | PVV- EN FVD-politici delen fake news over Amerikaanse verkiezingen

Organisator zomerkamp FvD verheerlijkt nazipropaganda

Een ander lid van de jeugdafdeling van Forum, die deze zomer de organisator mocht worden van het FVD-zomerkamp, beheert het anonieme Instagramaccount ‘FryslanSaksisch’ waar hij het boek Der Untermensch verheerlijkt. ‘Had the honor to see this classic masterpiece in real life’, schrijft de man bij het antisemitische boek uit 1942 waarin Joden omschreven worden als 'pestbacillen en 'geestelijk van lager orde dan dieren.' Ook hij deelt de SS-spreuk. Dat doet hij bij een foto van messen van de SS. Eveneens gaf hij geen reactie op de bevindingen van de krant.

Luister ook | Intimi van Baudet moeten het gaan doen voor Forum voor Democratie

Royementen klokkenluiders

Eerder dit jaar kwamen er ook al appberichten van de jongerenafdeling naar buiten waarin haatdragende taal stond. Naar aanleiding daarvan zijn drie leden die melding deden van de rechts-extremistische berichten geroyeerd door de JFVD. Freek Jansen, voorzitter van de JFVD en kandidaat-Kamerlid voor Forum, heeft bij de krant geen reactie gegeven voor de uitingen binnen zijn groep. Hij verwees door naar de persvoorlichter van de partij 'die het allemaal erg vervelend' zegt te vinden. Volgens de partij zijn degenen die eerder al betrapt werden op het doen van deze grensoverschrijdende berichten met excuses gekomen. Drie van de leden zijn toen geschorst en drie anderen werden geroyeerd, destijds.

Thierry Baudet (FvD) en JFVD-voorzitter Freek Jansen.
Thierry Baudet (FvD) en JFVD-voorzitter Freek Jansen. ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen