Politiek23 nov '20 11:04Aangepast op 23 nov '20 11:34

IT-problemen bedreigen uitvoering pensioenakkoord

Auteur: BNR Webredactie

We hebben een pensioenakkoord, maar de uitvoering kan door oude IT-systemen nog wel eens problemen opleveren.

Luister ook Pensioensector wil economie helpen herstellen

Mogelijk komt de uitvoering van het nieuwe pensioenakkoord in de problemen, blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad (FD). Veel pensioenfondsen en -uitvoerders werken met verouderde IT-systemen en het is maar de vraag of het lukt deze op tijd aan te passen.

Twee voor twaalf

De deadline voor het aanpassen van het pensioenstelsel is 1 januari 2026. Dat lijkt ver weg, maar er zijn pensioenuitvoerders die dit zien als twee voor twaalf, zegt Stijn van Gils, journalist van het FD. 'Dat komt doordat ze nog zo veel moeten veranderen in hun IT-systemen.' Vooral pensioenfondsen waarbij voorheen de uitkering vast stond verwachten grote aanpassingen te moeten doen.

Luister ook | Zzp'er heeft pensioen beter op orde dan werknemer

Stemmen

Op de achtergrond speelt ook nog mee dat de regels nog niet helemaal duidelijk zijn, dus hoe de IT-systemen moeten worden aangepast is in sommige gevallen ook nog niet helemaal duidelijk. 'De Tweede Kamer moet nog over het akkoord stemmen. Dat betekent dat er nog kleine dingen kunnen veranderen. Daardoor kunnen uitvoerders nog niet alles aanpassen.'

Luister ook | Koolmees: bescherm je pensioenpotje tegen vermogenstest

Een overleg over de wijziging van de Pensioenwet in november 2020.
Een overleg over de wijziging van de Pensioenwet in november 2020. ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen