Politiek23 nov '20 16:40

Eric Wiebes herinnert zich weinig van affaire

Auteur: BNR Webredactie

Minister Eric Wiebes wist niets van de toeslagenaffaire - ofwel de keiharde fraudejacht op ouders - in de tijd dat hij staatssecretaris was van Financiën. Dat zegt hij in zijn verhoor, in mini-enquête van de Tweede Kamer. Duizenden ouders werden de dupe van de ontspoorde fraudejacht.

Beluister ook | Sociale Zaken liep vast in de toeslagenaffaire

Wiebes wist het niet

'Eric Wiebes voelt zich verantwoordelijk voor wat er gebeurd is', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Wiebes was staatssecretaris tussen 2014 en 2017, maar kan zich ook heel veel niet herinneren. Evenmin heeft hij een 'buikpijnnota' voorbij zien komen. Wiebes zegt ook niet gewaarschuwd te zijn toen hij staatssecretaris werd, hij wijst op de grote afstand tussen de werkvloer en de managers, én tussen de managers en de staatssecretaris. Hijzelf dus.

Er is blijkbaar geen echte communicatie hierover geweest, concludeert Van Leeuwen. 'Ik heb niet gezien dat wat hier onwelgevallige wetgeving was eigenlijk een brandende lont was die een gigantische sociale bom tot ontploffing zou brengen', zegt Wiebes.

Beluister ook | Kopstukken deze week voor enquêtecommissie

Weekes wél

Wiebes' voorganger Weekers maakte zich daarentegen wél zorgen over de fraude-aanpak, hij zegt echter met handen en voeten gebonden te zijn geweest omdat de Belastingdienst een uitvoeringsorganisatie is. Hij schuift hiermee de bal door naar Asscher die toen minister was van Sociale Zaken. 'Hij heeft Asscher er via een nota over geïnformeerd', zegt Van Leeuwen. Asscher wordt vanavond gehoord.

Beluister ook | De ambtelijke molens en hoe mensen daarin vermalen kunnen worden

Gerelateerde artikelen