Politiek26 nov '20 08:34Aangepast op 26 nov '20 10:27

Baudet zoekt heil in splitsing FvD

Auteur: BNR Webredactie

Thierry Baudet stelt een splitsing van Forum voor Democratie voor, tussen hem en het bestuur. In het WNL-programma Goedemorgen Nederland, waar hij de hele ochend aanschuift, laat hij weten dat hij een boedelsplitsing voorstaat, waarbij hijzelf de naam én de financiën behoudt.

Nicki Pouw-Verweij, senator en nummer drie op de kandidatenlijst voor Forum voor Democratie, luidt de noodklok over uitspraken en gedragingen van Thierry Baudet tijdens een partijdiner met de top-10 kandidaat-Kamerleden van afgelopen vrijdag. 'Ik heb het idee dat Thierry in de afgelopen tijd geradicaliseerd is, en complottheorieën is gaan aanhangen', verklaart Pouw-Verweij in een brandbrief aan een aantal leden van het partijbestuur. De brief is in handen van De Telegraaf.

Lennart van der Linden (bestuurslid en senator, linksboven) Thierry Baudet (oprichter, rechtsboven), Joost Eerdmans (nummer 4 van de conceptkieslijst, linksonder) en Eva Vlaardingerbroek
Lennart van der Linden (bestuurslid en senator, linksboven) Thierry Baudet (oprichter, rechtsboven), Joost Eerdmans (nummer 4 van de conceptkieslijst, linksonder) en Eva Vlaardingerbroek (ANP )

In de brief somt Pouw-Verweij een aantal alarmerende uitspraken van Baudet op. Hij deed die uitspraken volgens haar afgelopen vrijdag, toen de top-10 van de lijst bij elkaar kwam om met Baudet de campagne en strategie te bespreken voor de verkiezingen. Baudet zei daarbij onder meer dat het coronavirus door George Soros de wereld in is geholpen 'om onze vrijheid af te nemen'.

Document: De brief van Nicki Pouw-Verweij

Ook FvD-kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen Joost Eerdmans bevestigt de lezing van Pouw-Verweij, zij het met 'een zwaar hart en een steen in zijn maag'. Voor de huidige Leefbaar Rotterdam-politicus is het reden om zich achter het FvD te scharen en zich dus te distantiëren van Baudet. En ook nummer vijf op de kieslijst, Eva Vlaardingerbroek, heeft de beweringen in de brief van Pouw-Verweij bevestigd.

Europees Parlement

Terwijl Baudet gisteravond aanschoof bij tv-programma Beau kwam ook nog eens het nieuws naar buiten dat drie bestuursleden van Forum voor Democratie vandaag aangifte gaan doen tegen hem, omdat zij geen toegang meer hebben tot de ICT-systemen en social media-accounts van de partij. Gisteravond keerde ook Statenleden zich tegen hem en ook de FvD-fractie in het Europees Parlement liet hem gisteravond vallen.

Baudet en het partijbestuur van Forum voor Democratie liggen op ramkoers. Baudet is niet van plan zijn plek in het bestuur van Forum voor Democratie op te geven, laat hij aan het ANP weten. Drie van de vijf bestuursleden hebben hem dat wel gevraagd.

Dat gebeurde na zijn nieuwe statement woensdag dat hij toch weer lijsttrekker en partijleider wil worden. Thierry Baudet bleek toch niet uit het partijbestuur van Forum voor Democratie gezet, zoals eerder werd gemeld. Hieronder lees je de turbulente ontwikkelingen rond FvD en Thierry Baudet van de afgelopen twee dagen. Voor het laatste nieuws kun je naar: Baudet spreekt van een coup

Thierry Baudet besloot eerder vandaag alsnog zich beschikbaar te stellen als partijleider én lijsttrekker van Forum voor Democratie richting de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar. In een filmpje op Twitter zegt hij dat hij zich "beschikbaar" stelt en lijsttrekkersverkiezingen uitschrijft. Eerder deze week stapte Baudet juist nog opzij. Maandag trok hij zich terug als lijsttrekker, gisteren stapte hij ook op als partijvoorzitter. In het filmpje blijft onduidelijk op basis van welke functie in de partij hij de lijsttrekkersverkiezingen uitschrijft.

Een aantal FvD-kopstukken uitte eerder felle kritiek nadat er opnieuw antisemitische en homofobe berichten waren opgedoken, van leden van JFVD, de jongerenvereniging van de partij. Zij eisten onder meer het vertrek van JFVD-voorzitter Freek Jansen, een vertrouweling van Baudet. Hij wilde Jansen niet laten vallen en trad terug als lijsttrekker en partijvoorzitter. Maar 'de rust is niet teruggekeerd', zegt hij nu.

Onderzoek

Het onderzoek dat FvD wil doen naar de nazistische appjes binnen de jongerenafdeling is eerder al uitgevoerd door de partij. Er werden ook jeugdleden geroyeerd, onder wie mogelijk de verkeerde, een naamgenoot van de hoofdverdachte.

Dat komt naar voren uit heimelijke opnamen van het crisisberaad maandagavond van de FvD-top in het Van der Valk hotel in Tiel, in handen van De Telegraaf. Op de opname is gewezen VVD’er Wybren van Haga te horen, een van de uitvoerders van het onderzoek naar de nazi-perikelen bij JFvD. 'Ik merkte al snel dat er al onderzoek was gedaan', vertelt Van Haga, die de laatste tijd fungeerde als derde FvD-Kamerlid. 'Het rapport bleek er al te liggen.'

Cliteur

De ontwikkelingen van de afgelopen 24 uur, waaronder het vertrek van senator Paul Cliteur, laten vooral zien dat de invloed van Baudet afneemt, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Cliteur is voorzitter van het Renaissance Instituut, het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie, waar hij denk ik ook zal vertrekken. Cliteur hielp Baudet in Leiden met zijn nogal omstreden promotie. Nu zegt hij dat hij zijn lot aan Baudet heeft verbonden.'

Inmiddels lijkt er steeds meer een machtsvacuüm te ontstaan. En wat nog schadelijker kan zijn: het imago van Baudet als Kamerlid loopt ook schade op, zegt Van Leeuwen. 'Er wordt echt publiekelijk aan zijn stoelpoten gezaagd. In een column in De Telegraaf wordt gemeld dat hij vaak onder invloed in de Kamer wordt gesignaleerd en dat het een running gag in vak K is dat men feilloos herkende welk wondermiddel hij nu weer gebruikte om de dag door te komen.'

( ANP Robin Utrecht)

Partijprominent Annabel Nanninga, Senator en fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad, haalde gisteravond in een lang epistel keihard uit naar Baudet. Haar boodschap was glashelder: Het is Baudet eruit of ik eruit. Ze is kwaad dat zelfs na een weekend vergaderen er niets is gebeurd met 'de nazistische relpubers binnen de JFvD'. Zij worden volgens Nanninga beter beschermd dan de goede naam, eer en integriteit van tientallen volksvertegenwoordigers.

Harm Ede Botje, journalist bij het Parool en auteur van het boek Mijn meningen zijn feiten over Thierry Baudet, heeft overigens niet het idee dat Nanninga aast op het leiderschap van de partij. 'Ik heb me nooit kunnen betrappen op die ambitie. Misschien dat ze die inmiddels wel heeft, maar duidelijk is dat ze zegt dat het niet verder kan met Thierry Baudet; die moet wat haar betreft echt helemaal weg, maar niet half-half zoals hij dat nu probeert te doen.'

Eeder, op dinsdag...

Ook senator Paul Cliteur van Forum voor Democratie houdt het voor gezien. Hij kan naar eigen zeggen 'de motivatie niet meer opbrengen'. Cliteur begeleidde Thierry Baudet in Leiden tijdens diens promotie en geldt als de intellectuele mentor van de opgestapte partijleider. 'Mijn lot is verbonden aan dat van hem', zegt Cliteur over Baudet tegen het ANP. Eerder vandaag liet FvD-Kamerlid Theo Hiddema weten dat hij per direct de Tweede Kamer verlaat. Dat maakte voorzitter Khadija Arib van de Kamer dinsdagmiddag bekend. Ze las een brief van hem voor. Het onmiddellijke vertrek van Hiddema komt als een complete verrassing, zegt politiek verslaggever Laurens Boven.

In zijn brief schrijft Hiddema dat hij zichzelf 'politiek arbeidsongeschikt heeft verklaard. Dit vanwege recent opspelende persoonlijke omstandigheden, verband houdende met zaken als goede smaak, eigen dunk en arbeidsvreugde'. Duidelijker dan dat wordt hij niet over de redenen voor zijn vertrek. De 76-jarige advocaat Hiddema zat sinds 2017 samen met Thierry Baudet voor Forum in de Kamer. De partij zit momenteel in een interne crisis.

Luister terug | Jaap Jansen | Baudet krijgt niets

Hiddema vindt het jammer dat hij niet aan Aribs herverkiezing als Kamervoorzitter zal kunnen bijdragen, schrijft hij. 'Dank voor al je goede raad, en doe mijn dankbare groeten aan het ondersteunende personeel.' De plaats van Hiddema zou zomaar overgenomen kunnen worden door Henk Otten, die de partij verliet, maar wel op de kandidatenlijst stond voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Thierry Baudet vertrekt ook als voorzitter van Forum voor Democratie, meldde het partijbestuur aan het begin van de middag in een persbericht. Vicevoorzitter Lennart van der Linden neemt het voorzitterschap voorlopig over. Wel zei Baudet zojuist op een persbijeenkomst bij het partijkantoor in Amsterdam dat hij de partij blijft steunen en betrokken wil blijven bij het voortbouwen aan de partij.

Baudet zelf ziet 'verwijten die werkelijk kant noch wal raken' steeds weer terugkeren'. 'Er is een soort trial by media-cultuur waarin steeds meer dingen worden aangewreven. Ik wilde daar voor eens en voor altijd mee afrekenen en ik neem de ultieme politieke verantwoordelijkheid. Al dit soort verwijten die de partij steeds worden nagedragen horen niet bij een liberaal-conservatieve partij en bij dezen is dat voor eens en voor altijd duidelijk gemaakt.'

Luister terug | Sterren en grote merken trekken weg bij Facebook, Insta

FvD gaat gewoon door, benadrukt Baudet. Dat er zich bij de jongerentak zaken hebben voorgedaan die 'niet kunnen, niet horen en onacceptabel zijn' erkent hij. Daarom is een onderzoekscommissie ingesteld die met aanbevelingen moet komen om dit in de toekomst nog beter te voorkomen. 'We hopen dat voor eens en voor altijd duidelijk is dat dit geen plek heeft bij Forum voor Democratie en ook niet thuishoort in de partij.'

Nanninga en Eerdmans

Volgens politiek verslaggever Laurens Boven zijn Annabel Nanninga en Joost Eerdmans geen onlogische kandidaten om in ieder geval het lijsttrekkerschap van Baudet over te nemen. 'Voor hem is belangrijk om op de lijst te blijven; dan heeft hij een toekomst in de partij. De ervaring leert dat de hulp van vertrokken lijsttrekkers nooit zo effectief is. Hij blijft in de Kamer tot aan de verkiezingen. maar dat is ook een overzichtelijk aantal weken.'

Interessant blijft dat Baudet politieke verantwoordelijkheid neemt en tegen de jongerentak zegt dat bepaalde dingen niet thuishoort bij een liberaal-conservatieve partij, zegt Boven. 'We weten dat hij heel nauw contact heeft met Freek Jansen, dus kennelijk zijn ze inhoudelijk of personeel toch dermate aan elkaar gekoppeld, dat de één niet weg kan zonder dat de ander weggaat. Vandaag is hij in ieder geval niet in de Tweede Kamer om hem dat te vragen.'

Luister terug | Ask me Anything | Onrust Forum voor Democratie

Gisteren trad Baudet al terug als lijsttrekker voor FvD. Hij blijft wel in de Tweede Kamer tot aan de verkiezingen in maart. Het bestuur presenteert in het bericht drie prioriteiten voor de komende periode: het openstellen van de vacature van lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen, het presenteren van het verkiezingsprogramma en de aanstaande verkiezingscampagne.

Lees ook | Forum voor Democratie neemt voorlopig afstand van jongerenafdeling

Joost Eerdmans gaat voor het lijsttrekkerschap van Forum voor Democratie, zegt hij tegen het AD. 'Ik wil dat die partij een goede lijsttrekker heeft en daar ben ik beschikbaar voor.' Eerdmans staat nummer vier op de kandidatenlijst van de partij voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Hij is nu fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, maar die partij wil hij bij de komende gemeenteraadsverkiezingen niet meer aanvoeren.

Jongerenclub buitenspel

Het partijbestuur besloot tevens om jongerenvereniging JFvD tot nader order niet langer te erkennen als officiële neveninstelling van FvD. De jongerenvereniging staat daarmee officieel op afstand, meldt het bestuur. 'Het onderzoek naar de gang van zaken rondom JFvD wordt voortgezet', meldt het bericht.

Luister terug | Thierry Baudet trekt zich terug als leider FvD

De verdere toekomst van Baudet binnen FvD is nog ongewis, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. 'Normaal gesproken is dat een soort erebaantje, zonder verdere politieke gevolgen. Maar iedereen kan natellen dat Baudet een goede kans maakt om de kiesdrempel te halen en via die weg alsnog in de Tweede Kamer te komen. Wellicht is het antwoord op de vraag of hij lijstduwer wordt ook wel het antwoord op de vraag of hij alsnog Kamerlid wordt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen