Politiek4 dec '20 18:27

Baudet wint referendum partijleiderschap

Auteur: BNR Webredactie

Thierry Baudet heeft het omstreden referendum over zijn positie gewonnen. Driekwart van de leden van Forum voor Democratie die hebben gestemd, geeft aan Baudet als partijleider te willen, meldt de partij op Twitter. De partij stelt dat ruim 80 procent van de leden zijn stem heeft uitgebracht.

Luister ook | Baudet 'gematigd optimistisch' over verkiezing

Na nazi-appjes in de jongerentak van de partij en antisemitische uitspraken liep de partij leeg. Het referendum dat nu is gehouden, is bindend. Uit een peiling van Maurice de Hond bleek dat 94 procent van de leden vindt dat Baudet de lijsttrekker moet zijn, zegt fractielid Wybren van Haga. Dat de meeste critici van Baudet zijn opgestapt en vooral zijn fans zijn gebleven, kan daar natuurlijk mee te maken hebben.

Andere hobby

Als Baudet niet had gewonnen, had hij volgens Van Haga een andere hobby gezocht. 'Dan gaat hij weer boeken schrijven, misschien zich bezighouden met het Renaissance Instituut. Misschien wordt hij wel ondernemer, wie zal het zeggen?'

Hack

Volgens Forum voor Democratie zijn er meerdere hackpogingen gedaan om het referendum te beïnvloeden. De partij gaat daar aangifte van doen. Daarnaast zijn er berichten dat het stemmen eigenlijk niet anoniem is, maar volgens FvD is dat niet waar.

Luister terug | FvD-bestuur ontneemt Baudet partijlidmaatschap

Thierry Baudet en Wybren van Haga van Forum voor Democratie
Thierry Baudet en Wybren van Haga van Forum voor Democratie (ANP SEM VAN DER WAL)

Gerelateerde artikelen