In de Tweede Kamer wordt gewerkt aan een wet die verantwoord ondernemen moet afdwingen, vooruitlopend op Europese wetgeving. Als het aan de SP ligt, zou een boete 5 tot 10 procent van de omzet moeten zijn, maar dan alleen voor bedrijven met meer dan 500 medewerkers. Wat in ieder geval duidelijk is geworden, is dat de convenanten die binnen de sector zijn gesloten om dwangarbeid tegen te gaan, niet werken. Ook de ChristenUnie wil dat wetgeving zich vooral toespitst op grote bedrijven. Maar ook kleinere bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen.
Luister terug | 'Kleding uit Chinese strafkampen moet aan banden'
Bram Joanknecht van de Schone Kleren Campagne, de organisatie die zich al jaren inzet voor stevigere wetgeving op dit gebied, is blij dat er nu eindelijk actie wordt ondernomen. Hij vindt het vooral een goede zaak dat er niet wordt gewacht op Europese wetgeving. Je kunt niet alle misstanden voorkomen, zegt Joanknecht, maar door hier een wettelijke ondergrens neer te leggen, zorg je ervoor dat het een verplichting is voor bedrijven om de OESO-richtlijnen te volgen. Die houden in dat je als bedrijf nagaat welke risico's er zijn in je toeleveringsketen.
Luister ook | China breidt Oeigoeren-kampen uit
Remco Breuker, hoogleraar Korea-studies aan de universiteit Leiden, onthulde meerdere keren praktijken van moderne slavernij waar ook Nederlandse bedrijven bij betrokken waren. Hij denkt dat zo'n wet waar de Kamer aan werkt hard nodig is. Dat straks alleen grote bedrijven kunnen worden aangepakt en mkb-bedrijven niet, kan een probleem zijn. Volgens Breuker kan dat worden ondervangen door binnen het mkb een departement op te richten waar kleine bedrijven met vragen over kinder- en dwangarbeid terecht kunnen.
Ongelijke concurrentie
Nu de politieke wil er is en er eindelijk wat wordt gedaan aan de niet goed functionerende convenanten, kan hier wel wat uitkomen, denkt Breuker. Hij verbaast zich erover dat Nederland - dat altijd op mensenrechten hamert - op dit gebied achterloopt. Bovendien is het verstandig stappen te zetten, omdat je anders ongelijke concurrentie creëert ten opzichte van bedrijven die het wél netjes doen en waarvan de producten noodzakelijkerwijs duurder zijn.
