Politiek21 dec '20 17:40

'Positie Lodewijk Asscher als PvdA-leider onzeker'

Auteur: BNR Webredactie

De positie van Lodewijk Asscher als leider van de PvdA staat onder druk. Binnen de partij is er flink wat discussie ontstaan na het explosieve rapport over de toeslagenaffaire afgelopen week, meldt RTL Nieuws. Verschillende partijprominenten laten aan BNR weten dat Asscher inderdaad met een goed verhaal moet komen, wil hij lijsttrekker blijven.

Politiek verslaggever Thomas van Groningen heeft zelf meerdere partijprominenten gebeld. Zij zitten met drie vragen in hun maag. Ten eerste: hoe geloofwaardig is Asscher nog? Ten tweede vinden veel PvdA'ers dat het kabinet moet aftreden om de fouten die zijn gemaakt in de toeslagenaffaire. De vraag is dan: 'Kan je wel het kabinet vragen om af te treden als Asscher zelf blijft zitten?'

De derde vraag gaat over het vertrouwen van de achterban in Asscher. 'Wat kan Asscher doen om het vertrouwen van de achterban terug te winnen?' Want volgens Van Groningen moet de achterban vertrouwen in hem hebben, zij moeten immers straks keihard campagne voor hem gaan voeren.

Luister ook| Asscher biedt uit schaamte excuses aan

( ANP)

Excuusbrief

Asscher heeft intussen op Facebook een lange brief geschreven waarin hij vertelt hoeveel pijn de toeslagenaffaire hem deed. Maar de vraag is dus of dat dit excuus genoeg is. Van Groningen: 'Er gaan zeker stemmen op in de PvdA om het vertrek van Asscher te eisen'. Dus of Asscher straks nog lijsttrekker en partijleider is, dat blijft nog een groot vraagteken.

Luister ook| 'toeslagen-enquete electoraal risico voor Rutte en Asscher'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen