BNR blikt terug | De best gelezen politieke artikelen van 2020
Oh oh, persco! De ene persconferentie na de andere volgde dit jaar. Dan weer wat versoepelingen, dan weer strengere maatregelen. Een vergelijking met een achtbaan ligt voor de hand. Maar naast alle persco's waren er ook een boel rellen in de politiek, hè Thierry, Hugo en Mark?

1. Woede over 'racistische' tweet Geert Wilders
Ah, Wilders die bevolkingsgroepen tegen elkaar op probeert te zetten. Is er dus toch nog iets bij het oude gebleven dit jaar. Wilders vond namelijk dat 'Henk en Ingrid' de dupe waren van 'Mohamed en Fatima' die zich te weinig aan de regels hielden, in de visie van de PVV-leider. Ophef alom, want Twitter ontplofte van verontwaardiging
2. Coronamaatregelen gaan nog wel even duren
We moeten onszelf niet de hoop geven dat al deze regels gauw weer voorbij. 'Het is wel fair om tegen de mensen te zeggen dat dit langer dan een paar weken gaat duren', zei Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad. Maar inmiddels gaat het prikken bijna beginnen, dus misschien is dit wel het beetje licht in alle duisternis.
3. 'Kabinet probeerde rond hoogtepunt coronacrisis vat te krijgen op talkshows'
In alle heisa rondom de coronacrisis probeerde het kabinet vat te krijgen op de inhoud van de talkshows. Bewindsvoerders werden rondgeshuffled bij de verschillende talkshows en er werd een waar stratego gevoerd wie waar mocht zitten, daar komen Sophie van Leeuwen en Laurens Boven achter in hun boek 'Stilte op het Binnenhof'.
4. 'Dierbare vriendinnen'in tweet Baudet was zijn eigen verloofde
Oh ja, dat gebeurde ook nog dit jaar. De zogenaamde 'vriendinnen' van Baudet die in de trein 'lastiggevallen' werden door 'vier Marokkanen'. Veel aanhalingstekens, maar dat heeft er mee te maken dat maar weinig correct was aan die bewuste tweet
5. Kabinet heeft eerste versie coronawet op papier
De omstreden coronawet, komt die er of komt die er niet? Ah, hij komt er, maar wanneer dan? Het was een hot issues dit voorjaar. Want alle maatregelen die er waren om het coronavirus te bestrijden, hadden geen wettelijke basis. Na veel gepolder en gedebatteer kwam die er uiteindelijk alsnog.
6. 'Aftreden kabinet pas dinsdag op tafel'
Het rapport over de toeslagenaffaire deed veel stof opwaaien, zo veel zelfs dat er een kabinetscrisis dreigde. Maar tot nog toe is het kabinet niet vrijwillig opgestapt vanwege het ongekend harde rapport over de jarenlange onrechtmatige behandeling die de Belastingdienst uitvoerde tegen ouders.
7. Hugo de Jonge opnieuw onder vuur
Het was bepaald niet het jaar van Hugo de Jonge. Als coronaminister kreeg hij veel kritiek te verduren. Het lukte hem maar niet om de testcapaciteit op orde te krijgen. En werd er uiteindelijk getest, dan bleek weer dat het bron- en contactonderzoek enorm achter te lopen.
8. Baudet zoekt heil in splitsing FVD
Baudet stapt op! Baudet keert terug! Baudet houdt lijsttrekkersverkiezing! In rap tempo implodeerde Forum voor Democratie, dankzij homofobe, antisemitische en racistische app-berichtjes van de jeugdbeweging van de partij. Eindstand: Baudet is weer leider, maar moet het wel doen met zeer tegenvallende peilingen.
9. 'Demissionaire staat komt Rutte helemaal niet slecht uit'
Als het kabinet Rutte III zou vallen vanwege de toeslagenaffaire, dan zou dat Rutte eigenlijk helemaal niet zo slecht uitkomen. Zo ben je in één keer bevrijd van de debatjes en vragenuurtjes in de Tweede Kamer, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen in BNR's The Friday Move. 'In die zin komt het Mark Rutte helemaal niet verkeerd uit.'
10. Kamerleden leven op erg grote belastingvrije voet
Belastingexperts zetten grote vraagtekens bij de vergoedingen die Tweede Kamerleden netto ontvangen, schrijft De Telegraaf. Die zijn namelijk veel hoger dan gewone werknemers onbelast mogen ontvangen.
Lees ook | BNR blikt terug | De best gelezen artikelen over het buitenland van 2020