Politiek23 dec '20 06:39

30 mille voor slachtoffers Toeslagenaffaire

Auteur: BNR Webredactie

Ouders die de dupe zijn geworden van de toeslagenaffaire ontvangen allemaal 30 duizend euro. Dat maakte staatssecretaris Van Huffelen van Financiën gisterenavond bekend. Eerder zette het kabinet in op ‘een zorgvuldig proces en maatwerk voor alle gedupeerden’.

(ANP Robin van Lonkhuijsen)

Beluister ook | Kabinet vergadert in Casthuis over eigen lot

Snel compenseren

Nu heeft het kabinet dus besloten om zo snel mogelijk te compenseren. En is daarbij dus uitgekomen op een bedrag van 30.000 euro. Daarbij is het zo dat de claims van ouders die recht hebben op een hogere vergoeding, nog gewoon worden behandeld. Het kan dus zo zijn dat ouders meer krijgen dan ze recht op hebben, maar dat neemt het kabinet in dit geval voor lief. Uit de eerste reacties op de bekendmaking is vooral blijdschap te merken.

Beluister ook | Asscher biedt uit schaamte excuses aan voor Toeslagenaffaire

Positieve reacties

Een van de getroffen ouders zei tegen de NOS dat het rust geeft. Ze noemde het gebaar 'niet alleen tranen en excuses, maar ook een oplossing voor de schade.' Ook juristen zijn positief over het bedrag, maar kunnen nog niet zeggen of het meer is dan alleen een goed begin. Volgens hun eigen berekeningen ligt de gemiddelde schade een stuk hoger. Rond de 65 duizend euro, het dubbele van het bedrag dat uitgekeerd wordt.

Ook vanuit de Tweede Kamer wordt in eerste instantie voorzichtig optimistisch gereageerd. SP-Kamerlid Renske Leijten noemt het een goede eerste stap, maar vraagt zich af waarom dit allemaal zo lang moest duren en neemt vast een voorschot op het debat dat er aan zit te komen.

Beluister ook | 30.000 euro voor gedupeerden Toeslagenaffaire

9.000 van de 36.000 ouders in beeld

Het geld moet binnen vier maanden op de rekening van de gedupeerden staan. En ouders zijn blij ‘dat het eindelijk snel gaat bij de overheid.’ Tegelijkertijd vragen de juristen zich af waarom het zo lang moet duren - het bedrag en de rekeningnummers zijn immers al bekend. Nog niet alle gedupeerden zijn echter in beeld bij het ministerie van Financiën: nu zijn zo’n 9.000 gedupeerde ouders bekend, de verwachting is dat er in totaal 36.000 ouders ten onrechte als fraudeur behandeld zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen