Politiek26 dec '20 21:04

Omstreden Jansen toch verkiesbaar bij Forum voor Democratie; Van Haga op twee

Auteur: BNR Webredactie

Na de eerdere implosie van Forum voor Democratie heeft de partij nu een nieuwe versie gemaakt van de concept-kandidatenlijst. Op de lijst staat na partijleider Thierry Baudet het voormalig VVD-Kamerlid Wybren van Haga op twee. Ook staat de zeer omstreden Freek Jansen weer op de lijst.

2020-09-22 20:44:09 DEN HAAG - Thierry Baudet (FvD) en zijn assistent Freek Jansen tijdens het Tweede Kamer debat over het coronavirus. Het virus is sinds het laatste coronadebat begin september bezig aan een flinke opmars. ANP BART MAAT
2020-09-22 20:44:09 DEN HAAG - Thierry Baudet (FvD) en zijn assistent Freek Jansen tijdens het Tweede Kamer debat over het coronavirus. Het virus is sinds het laatste coronadebat begin september bezig aan een flinke opmars. ANP BART MAAT ( ANP)

Jansen stond vorige maand in de spotlights nadat er opnieuw nazistische, homofobe en racistische berichtjes in chatkanalen werden ontdekt van leden van de jongerenbeweging. Uit eigen intern onderzoek van de partij bleek later dat er niet verwijtbaar werd gehandeld door het bestuur van de jongerenbeweging, waarvan Jansen de voorzitter is. De uitkomsten van dat onderzoek worden wel betwist, omdat het niet onafhankelijk werd uitgevoerd. Jansen had eerder gezegd geen zin te hebben in nieuwe kandidaatstelling, vanwege de eerdere massale ophef.

Hiddema keert terug op de lijst

Ook keert Hiddema terug. Hij vertrok na de implosie uit de Tweede Kamer omdat hij zichzelf politiek arbeidsongeschikt verklaarde. Op de nieuwe verkiezingslijst staat Hiddema op plek 50, maar Baudet hoopt dat de advocaat met voorkeursstemmen de Tweede Kamer in mag.

Ook staan op de lijst Olaf Ephraïm, penningmeester van FvD, en Hans Smolders, de oud-chauffeur van Pim Fortuyn. De heren staan respectievelijk op plek drie en vier van de lijst.

Forum van 26 naar 2 in peilingen

In de laatste peiling van Kantar van afgelopen woensdag staat FVD op twee zetels. In maart vorig jaar stond FVD nog op ongeveer 26 zetels in de peilingen. Sinds de zomer van 2019 zwakt de positie van de partij in de peilingen steeds verder af, onder meer door interne ruzie met Henk Otten en door onvrede over het partijleiderschap van Baudet.

De lijst wordt op 9 januari ter goedkeuring voorgelegd aan de leden tijdens een algemene ledenvergadering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen