Politiek5 jan '21 17:10Aangepast op 5 jan '21 18:50

Kabinet overweegt verlenging lockdown, Rutte en De Jonge verdedigen coronabeleid

Auteur: BNR Webredactie

De verlenging van de lockdown na 18 januari ligt serieus op tafel. Dat melden Haagse bronnen aan BNR. En aan de vooravond van de historische eerste prik verdedigen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge de aanpak van het kabinet tegen een erg kritische Tweede Kamer.

Beluister ook | Vaccinatiebereidheid stijgt tot 75 procent

Een verlenging van de lockdown lijkt onvermijdelijk. Het kabinet zou nadrukkelijk kijken naar de strategie van Duitsland en daarnaast de nieuwe besmettingen met de nieuwe variant van het coronavirus die is opgedoken in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. 'Dat heeft ongetwijfeld gevolgen voor Nederland. Volgende week is het weer zover en krijgen we weer een persconferentie. Premier Rutte staat vandaag in het coronadebat tegenover de Tweede Kamer. Hij zegt zojuist dat de cijfers niet erg hoopvol stemmen over wat er kan na 19 januari. Hij geeft het zelf al een beetje prijs daarmee.'

Tweede Kamer

'Chaos', 'strategische blunders' en 'open deuren'. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge verdedigen de aanpak van het kabinet tegen een erg kritische Tweede Kamer. 'Rutte vangt tot nu toe die klappen op. Hij heeft vandaag ook toegegeven: “we zijn te laat begonnen met vaccineren” en ook “ik baal daarvan”. Rutte komt nog niet echt in de problemen', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Beluister ook | Pfizer-vaccin beter te bewaren in eerste kwartaal

We staan aan de vooravond van de historische eerste prik. Morgen om 9 u. zal de eerste persoon in Nederland worden gevaccineerd tegen het coronavirus.

(ANP SEM VAN DER WAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen