Politiek11 jan '21 16:23Aangepast op 11 jan '21 17:59

Kabinet hoopt basisscholen en kinderopvang 25 januari te openen

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet hoopt de basisscholen en kinderopvangcentra op 25 januari weer te kunnen openen, zo melden ingewijden aan persbureau ANP. De rest van de lockdown zal dan nog wel van kracht blijven tot minstens 9 februari.

Het hangt wel af van een onderzoek naar de vatbaarheid van kinderen voor de zogeheten 'Britse variant' van het coronavirus. Pas nadat het OMT met een advies erover is gekomen, neemt het kabinet een besluit. 'We willen steeds te snel en kunnen moeilijk afwachten of de situatie werkelijk gunstig is', zegt Ginny Mooy, antropoloog en lid van het Red Team dat onafhankelijk advies uitbrengt over coronamaatregelen. 'We horen van het OMT dat de situatie wel erg zorgelijk is en als we kijken naar het Verenigd Koninkrijk dan schrikken wel heel erg van de effecten van de Britse variant. Die wil je niet. En de cijfers dalen nu wel, maar niet goed genoeg. Dat is in deze situatie niet goed en als er dan een variant bijkomt die zich nog sneller verspreidt, dan kom je in een rampscenario terecht', zegt Mooy.

Lees ook | GGD wil alle inwoners Lansingerland testen

Verzwaring lockdown 'verstandig'

De antropoloog van het Red Team ziet ons voorland in het Verenigd Koninkrijk. 'Bij hen liggen vandaag meer dan 30.000 mensen in het ziekenhuis en tijdens de eerste golf op de piek waren dat er 18.000. Zo'n scenario wil je koste wat het kost voorkomen.' Volgens Mooy is het dan ook niet logisch dat de huidige lockdown niet verzwaard gaat worden, terwijl het OMT wel graag strengere regels wil zien. 'Het OMT geeft heel verstandig advies. Onder andere omdat je die Britse variant wil onderdrukken. Daarmee houd je ook de oude variant in toom.'

Luister ook | Kabinet sleutelt aan extra steun ondernemers

Het kabinet wil, als alles volgens plan verloopt, de opening van de scholen als uitzondering van de lockdown invoeren. 'Er wordt gezegd dat de coronacijfers er zo voorstaan dat de lockdown verlengd wordt met drie weken, met in de tussentijd een mogelijke opening van het basisonderwijs. Maar dan moeten de virologen en de deskundigen van het OMT wel op basis van onderzoek goedkeuring geven', legt politiek verslaggever Thomas van Groningen uit.

2020-06-08 08:22:28 DEN HAAG - Basisschoolleerlingen komen aan op school. De basisscholen in Nederland zijn vandaag weer helemaal open. Sinds basisschoolleerlingen weer halve schoolweken maken in de klas, is het coronavirus verder teruggedrongen. Het sein staat daarom op groen om de scholen de laatste weken tot de zomervakantie helemaal te heropenen. ANP SEM VAN DER WAL
2020-06-08 08:22:28 DEN HAAG - Basisschoolleerlingen komen aan op school. De basisscholen in Nederland zijn vandaag weer helemaal open. Sinds basisschoolleerlingen weer halve schoolweken maken in de klas, is het coronavirus verder teruggedrongen. Het sein staat daarom op groen om de scholen de laatste weken tot de zomervakantie helemaal te heropenen. ANP SEM VAN DER WAL (ANP SEM VAN DER WAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen