Politiek14 jan '21 18:20

Huizenprijzen blijven maar stijgen

Auteur: BNR Webredactie

De huizenprijzen gaan door het dak. Ondanks corona stegen ze ongekend hard: met bijna 12 procent. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Het aanbod blijft krap, er wordt te weinig gebouwd. 'Er moet een minister van Wonen komen', zegt voorzitter Onno Hoes van de NVM.

Image
(ANP Koen van Weel)

Beluister ook | Onno Hoes over de woningmarkt in crisistijd

Prijsstijging

In heel Nederland stijgen de huizenprijzen, in Amsterdam lijkt de woningmarkt wat af te koelen. Volgens Hoes speelt mee dat er steeds minder expats naar Amsterdam komen en dat ook de beleggers minder interesse hebben. Corona speelt ontegenzeggelijk een rol - mensen gaan meer thuiswerken en hechten meer waarde aan ruimte en een gezonde omgeving.

Trek uit de stad

'Je merkt dat mensen vanuit de grote steden naar randgemeenten gaan en vandaar uit naar andere provincies van het land. Dat is eigenlijk al tien jaar gaande, en het is nu iets sterker.' Volgens Hoes leiden hoge huizenprijzen in de stad ook tot een trek uit de stad. Mensen verkopen hun huis, en kunnen in de provincie meer ruimte en meer vierkante meters voor hun geld krijgen.

'Gelderland is het meest populair, maar ook Zuid-Limburg en zelfs Noord-Oost Groningen. Ook de vakantie heeft veel geholpen. Mensen konden niet naar het buitenland en hebben veel meer gezien van Nederland.'

Tegen het ANP zei Hoes dat een demissionair kabinet funest is voor de woningmarkt. 'Er is woningnood, de overheid moet een sterkere rol als marktmeester op zich nemen om die markt op gang te krijgen. De hoge prijzen gaan alle perken te buiten.' Volgens Hoes moeten er jaarlijks 100.000 woningen gebouwd worden, en zijn dat er nu maar 60.000.

Beluister ook | Huizenprijzen stijgen met 11,6 procent

Minister van Wonen

'De overheid sluit wel allerlei leuke woondeals, maar het bouwen gaat niet. Er wordt ook te veel gefocust op binnenstedelijk bouwen. Er moet een minister zijn die wat doet, er moet een minister van Wonen komen, je kunt het niet naast BZK hebben. Wil je honderdduizend woningen per jaar bouwen? Dan moet je dagelijks met gemeenten en Provincies aan de slag gaan, Vinex-achtige locaties bedenken, de regie terugleggen bij het Rijk, Nederland inrichten in samenwerking met gemeenten en provincies. Dan gaan die prijzen terug naar een normaal niveau.'

Beluister ook | Huizenprijzen stijgen door ondanks coronacrisis


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen