Politiek3 feb '21 12:20Aangepast op 3 feb '21 18:08

Slachtoffers toeslagenaffaire doen aangifte tegen premier Rutte

Auteur: BNR Webredactie

Meer dan tachtig slachtoffers van de kinderopvangtoeslagzaak hebben aangifte gedaan tegen premier Mark Rutte. Het gaat daarbij om drie ambtsmisdrijven, zegt hun advocaat Vasco Groeneveld woensdag. Vorige maand deed Groeneveld namens een groep gedupeerden al aangifte tegen vijf andere (oud-)bewindslieden.

Een van de getroffen ouders neemt deel aan een online bijeenkomst met onder meer demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen over de toeslagenaffaire.
Een van de getroffen ouders neemt deel aan een online bijeenkomst met onder meer demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen over de toeslagenaffaire. (Remko de Waal ANP)

Luister ook | Newsroom Den Haag | Make the Binnenhof great again | Over de kabinetsreactie op het rapport over de Kindertoeslagenaffaire

Nieuwe belastende informatie

De raadsman vond het toen te vroeg om ook de (inmiddels demissionaire) minister-president in de aangifte te betrekken. 'Daarna is er nieuwe, belastende informatie bij gekomen', zegt Groeneveld. 'Daaruit blijkt dat de premier sinds mei 2019 heeft meebeslist over te nemen stappen. Toch is het illegale invorderen door de Belastingdienst doorgegaan tot november 2019 of langer. Ook was hij al in het najaar van 2018 op de hoogte van misstanden bij de afdeling Toeslagen.'

Volgens de aangevers heeft Rutte beschikkingen laten bestaan terwijl hij wist dat de wet werd geschonden. Daarnaast heeft hij opzettelijk of door grove schuld nagelaten wetten uit te voeren, menen de aangevers. 'Rutte heeft niet ingegrepen toen mijn cliënten ambtelijk werden opgejaagd en beroofd', zegt advocaat Groeneveld.

Luister ook | Vasco Groeneveld, advocaat ouders: Hier kan het niet bij blijven

Illegaal terugvorderen ging door

Groeneveld: 'Uit nieuw vrijgegeven stukken blijkt dat de premier sinds mei 2019 heeft meebeslist over te nemen stappen. Toch is het illegale invorderen door de Belastingdienst doorgegaan tot november 2019 of langer. Ook was hij al in het najaar van 2018 op de hoogte van misstanden bij de afdeling Toeslagen. Hij werd toen voorbereid op lastige vragen van de pers.'

Volgens de aangevers heeft Rutte beschikkingen laten bestaan terwijl hij wist dat de wet werd geschonden. Daarnaast heeft hij opzettelijk of door grove schuld nagelaten wetten uit te voeren, menen de aangevers.

'Rutte heeft niet ingegrepen toen mijn cliënten ambtelijk werden opgejaagd en beroofd', zegt Groeneveld. 'De schending van de rechtsorde door de overheid is ongekend in de moderne Nederlandse geschiedenis. Voor zulke ernstige gevallen heeft de wetgever ambtsmisdrijven in het Wetboek van Strafrecht opgenomen.'

Luister ook | Newsroom Den Haag | Rutte treedt af. En gaat over tot de orde van de dag

Groeneveld deed op 12 januari aangifte tegen de ministers Tamara van Ark (Medische Zorg), Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken). Daarnaast werden voormalig staatssecretaris van Financiën Menno Snel en oud-minister Lodewijk Asscher in die aangifte betrokken.

De aangifte tegen Rutte is een aanvulling op de eerder gedane aangifte. In de aanvulling zijn de verdenkingen tegen Hoekstra en Snel uitgebreid met zogeheten opzetdelicten, waarin niet alleen sprake is van schuld, maar ook van opzet.

Luister ook | Aangifte tegen vijf (oud-)bewindslieden in toeslagenaffaire

Image
(Bart Maat ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen