Politiek10 feb '21 19:09

'Gebruik niet uitsluitend de StemWijzer'

Auteur: BNR Webredactie

Al meer dan 150.000 mensen hebben de StemWijzer ingevuld. De stemhulp is erg populair, maar dient niet als absoluut bepalende tool om je keuze te maken. 'Ik zou zelf mijn stem niet helemaal laten bepalen door de StemWijzer', zegt Anita de Jong, hoofdcommunicatie van ProDemos, ontwikkelaar van de StemWijzer.

De StemWijzer voor de Tweede Kamerverkiezingen is online. Kiezers kunnen hun mening geven op 30 stellingen en deze vergelijken met de mening van de politieke partijen die meedoen met de verkiezingen.
De StemWijzer voor de Tweede Kamerverkiezingen is online. Kiezers kunnen hun mening geven op 30 stellingen en deze vergelijken met de mening van de politieke partijen die meedoen met de verkiezingen. (Koen van Weel ANP)

Beluister ook | Ollongren: 'Stembusgang kan veilig doorgaan', twijfels in de wandelgangen

Selectie

Het blijft een selectie van 30 onderwerpen waar je naar kijkt. 'Maar begin met de stemwijzer, kijk welke partijen bovenaan eindigen en verdiep je daar dan verder daarin. Dat kan op allerlei manieren: ga verkiezingsprogramma's lezen, websites van politieke partijen bekijken, verkiezingsdebatten kijken op de televisie. Laat het vooral niet bij de StemWijzer.'

Indicatie

De StemWijzer geeft een goede indicatie van welke politieke standpunten die bij jou passen en dus ook welke politieke partijen. Maar het dient als hulpmiddel en niet als bepalende tool om erachter te komen welke stem je wil uitbrengen. 'Ik zou zelf mijn keuze niet alleen laten bepalen door de Stemwijzer.

Beluister ook | 'Alles op alles voor verkiezingen op 17 maart'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen