Politiek11 feb '21 08:30Aangepast op 11 feb '21 12:19

D66: Lidmaatschap EU moet in de Grondwet

Auteur: BNR Webredactie

D66-fractievoorzitter Rob Jetten en vertrekkend Kamerlid Kees Verhoeven willen het lidmaatschap van de EU verankeren in de Grondwet. Laatstgenoemde vertelt over het voorstel op BNR.

Verhoeven argumenteert dat de Europese Unie met al zijn wetten en regels zo'n grote invloed heeft op ons staatsbestel, dat het eigenlijk 'heel gek' is dat het lidmaatschap van de Unie nog niet verankerd is in de grondwet. Mocht er ooit een politieke wens komen om uit de EU te treden, dan zou dit voorstel helpen om er geen chaos van te maken, zoals in het Verenigd Koninkrijk het geval werd.

Luister terug | Brexit breekt Britten op

Het moet de kans op een referendum, zoals in het VK, of een 'wat wilde motie in de Tweede Kamer' voor uittreding verkleinen. Maar Verhoeven blijft erbij dat de keuzevrijheid behouden blijft. 'D66 is niet van de school dat het niet een optie moet zijn, dus je moet moet niet zeggen: 'we gaan het zodanig regelen dat het niet meer kan'. Dat zou heel raar zijn. Als er een langdurige meerderheid in de Kamer is die zegt: 'wij willen dit', dan is het alleen wel nodig dat je een hele gedegen procedure hebt en je niet in de chaos stort op basis van een aantal politici die eigenlijk zeggen: 'dit kunnen we wel doen'.'

Luister terug | Vonder Leyen legt verantwoording af over vaccinatiebeleid

Daarbij bekritiseert hij Nigel Farage, David Cameron en Boris Johnson. Zij waren de initiatiefnemers van het Brexit-referendum dat leidde tot de Britse uittreding, maar namen vervolgens niet de verantwoordelijkheid om het in goede banen te leiden, vindt hij. Boris Johnson werd premier van het VK toen bleek dat zijn voorganger May herhaaldelijk geen meerderheid voor haar Brexit-strategie kon vinden in het Lagerhuis.

Voor Verhoeven diende zich vanochtend de kans aan om afscheid te nemen. Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus wenste hem alvast een 'fijne toekomst'.

De originele grondwet uit 1848
De originele grondwet uit 1848 (ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen