Politiek11 feb '21 16:39

Toch parlementaire enquête toeslagenaffaire

Auteur: BNR Webredactie

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een parlementaire enquête over de toeslagenaffaire en het bredere functioneren van overheidsdiensten. Alle partijen, behalve de PVV en Forum voor Democratie, steunden het voorstel van de SP. 'De onderste steen moet boven, zeggen ze hier', zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen in Den Haag.

Gedupeerde ouders
Gedupeerde ouders ( ANP / Phil Nijhuis)

De motie was al eerder ingediend, maar kon toen nog niet op zo'n ruime meerderheid rekenen: verschillende partijen twijfelden. Het CDA wilde meer duidelijkheid over de timing van de enquête. De PvdA maakte zich overigens ook nog zorgen dat het onderzoek mogelijk de parlementaire enquête naar de aardgaswinning en de afhandeling van de bevingsschade in Groningen in de weg zit.

Volgens Van Groningen bood de mini-enquête te weinig handvatten. 'Die mini-enquête gaat niet zozeer over hoe dit beter kan, dat kan met een parlementaire enquête wél.' De SP had de motie ingediend en die werd met een ruime meerderheid aangenomen. Opmerkelijk: de parlementaire enquête richt zich op fraude-opsporing bij overheidsdiensten, dus niet alleen bij de Belastingdienst.

Luister terug | Vertrouwenscrisis splijt Belastingdienst

In het nieuwe voorstel is opgenomen dat de toeslagenverhoren voor de zomer van 2022 moeten worden gehouden. De Kamer stemde dinsdag in met het inhoudelijke voorstel voor de Groningen-enquête, dus dat onderzoek gaat al snel van start. Die verhoren zullen tussen juni en oktober 2022 worden gehouden. De parlementaire enquête is het zwaarste instrument dat het parlement heeft. De enquêtecommissie bestaat uit Kamerleden en kan informatie opeisen van ministeries.

Lees ook | Slachtoffers toeslagenaffaire doen aangifte tegen premier Rutte

Ook kunnen ambtenaren, politici en andere betrokkenen onder ede worden gehoord. Dit gebeurde al tijdens de parlementaire ondervraging naar het toeslagenschandaal, maar voor zo'n enquête krijgt de commissie langer de tijd. Daardoor kan het onderwerp beter worden uitgezocht. Het rapport van de ondervragingscommissie, dat in december werd gepubliceerd, leidde al tot het aftreden van het kabinet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen