Politiek12 feb '21 06:00Aangepast op 12 feb '21 07:18

Kamerleden zwaaien af

Auteur: BNR Webredactie

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff zwaait af. Bram van Ojik, oud-GroenLinks-fractievoorzitter, stopt. Ronald van Raak van de SP, ook al eindeloos lang in Den Haag, en vele andere Kamerleden keren na de Tweede Kamerverkiezingen van maart niet terug in het huis van de democratie. Gisteravond stemde de Kamer nog één keer, en dat was voor velen meteen het laatste optreden in de plenaire zaal.

Luister ook | In de Tweede Kamer kun je niet nadenken. Een gesprek tussen vertrekkend SP-Kamerlid Ronald van Raak en vertrekkend politiek verslaggever Laurens Boven van BNR.

Een officieel afscheid van de vertrekkende Kamerleden is op 30 maart. Maar omdat de Kamer vanaf 12 februari voor vijf weken met reces gaat, was het voor velen de laatste keer in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. 'Een gek gevoel', zegt Henk Krol.

( ANP )

Institutionele geheugen verdwijnt

Groen Links-Kamerlid Bram van Ojik noemt het jammer dat het voorbij is, maar vindt het ook fijn om tijd te hebben voor 'andere dingen'. Kathalijne Buitenweg en hijzelf zullen vertrekken. 'Het is goed dat nieuwe mensen de kans krijgen om het geluid van hun partij te laten horen. Er zijn nu niet veel mensen meer met hele lange ervaring. Het institutionele geheugen staat hiermee onder druk, en dat is jammer.'

Overigens heeft Kamervoorzitter Arib het parlement tot 25 februari de ruimte gegeven om lopende zaken af te ronden.

'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen