Politiek15 feb '21 08:19

PvdA haalt uit naar bedrijfsleven

Auteur: BNR Webredactie

Voor politiek Nederland was dit weekeinde het eerste grote campagneweekend in de aanloop naar de verkiezingen. Politieke proefballonnetjes gingen door het hele land de lucht in. Maar echt grote bijeenkomsten waren er niet. Politiek verslaggever Thomas van Groningen versloeg de campagnebijeenkomst van de PvdA in Tilburg.

Image
( ANP Piroschka van de Wouw)

De PvdA vierde er niet alleen haar 75-jarig bestaan, maar voerde ook campagne. Lijsttrekker Lilianne Ploumen haalde ongemeen hard uit naar het bedrijfsleven. Volgens Ploumen moeten grote bedrijven, multinationals, pandjesbazen en techbedrijven meer belasting gaan betalen om zorg, onderwijs en betaalbare woningen te financieren. Ploumen vindt dat het rechts-liberale geluid failliet verklaard moet worden.

Luister ook | Wind, zon, waterstof of kernenergie, waar wordt U warm van?

Volgens Van Groningen wil Ploumen concreet de vennootschapsbelasting naar 40 procent verhogen voor bedrijven met een winst boven de twee ton, kritischer kijken naar subsidies voor grote bedrijven en de prins Bernhardbelasting op huurpenningen doorvoeren. 'Een ander plan dat de PvdA al langer heeft: de digitaks voor techbedrijven. Bedrijven die wereldwijd meer dan 750 miljoen euro omzetten, waarvan minimaal 25 miljoen in Nederland, krijgen een heffing van 5 procent op alle omzet die ze maken in Nederland.'

Luister ook | Schaf verhuurdersheffing af voor verduurzaming woningen

Beluister vanavond om 19:00 uur het BNR Verkiezingsdebat


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen