Politiek16 feb '21 16:26

Nieuwe spoedwet moet extra basis geven voor avondklok

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet komt toch met een spoedwet om de avondklok in vast te leggen. Dat zegt justitieminister Ferd Grapperhaus in een reactie op de uitspraak van de rechter dat de avondklok moet worden opgeheven. Het kabinet houdt vol dat een juridische basis voor de spertijd er wel degelijk is. De nieuwe wet zou dus 'ten overvloede' zijn, benadrukt Grapperhaus.

De spoedwet komt er wat Grapperhaus betreft zo snel mogelijk. De Eerste en Tweede Kamer zijn daarbij aan zet. Het kabinet heeft ook meteen een spoedadvies gevraagd aan de Raad van State.

De bewindsman benadrukt dat de avondklok, vastgelegd in een speciale wet, juist 'met de grootste urgentie en spoed' is ingevoerd. De invoering had nu eenmaal wat tijd nodig, bijvoorbeeld om zogenoemde werkgeversverklaringen te regelen, zegt Grapperhaus. 'Dit was ook echt een maatregel die een aparte besluitvorming vereist en die regels hebben we volledig gevolgd', zegt de minister. Hij zegt dat de Kamer de dagen tussen de aankondiging en de invoering heeft aangegrepen om over de avondklok te debatteren. Premier Rutte reageerde teleurgesteld op het vonnis van de rechter. 'Het is zonder meer een tegenvaller', vindt hij. Ook al heeft de rechter een streep gezet door de avondklok, roept Rutte mensen wel op om 's avonds thuis te blijven.

Dat de juridische basis onderuit gehaald kon worden, moet geen verrassing voor Grapperhaus zijn, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Hij was wel gewaarschuwd door de Raad van State. Die zeiden dat ze de Covid-wet moesten gebruiken en niet de noodwet. Dat zegt de Haagse rechtbank ook. (...) We hebben het echt wel vaker gehad hierover in Den Haag, maar Grapperhaus wilde het op deze manier omdat het sneller is dan de spoedwet.' Doordat de Justitie-minister het op deze manier uitvoerde 'zitten we nu in deze situatie die heel chaotisch en gecompliceerd is geworden', volgens Van Leeuwen.

Luister ook | Staat wil via hoger beroep uitstel besluit opheffen avondklok

Invoering in januari

Tijdens de persconferentie in januari, waarin de avondklok voor het eerst werd aangekondigd, zei premier Mark Rutte evenwel dat hij eerst met de Kamer in overleg ging. 'Als er dan voldoende steun is, dan pas zullen wij een definitief besluit nemen', zei hij toen. De Kamer dwong onder meer af dat de avondklok een half uur later inging dan het kabinet eerst had bedacht.

Luister ook | Supermarkten willen langer open blijven nu avondklok weg is


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen