Politiek3 mrt '21 10:31Aangepast op 11 mrt '21 11:26

'Geen zin in een status quo-kabinet'

Auteur: BNR Webredactie

De ChristenUnie wil het belastingstelsel hervormen zodat niet alleen bedrijven en overheid van de welvaart profiteren, maar ook gezinnen. Dit zegt lijsttrekker Gert-Jan Segers van die partij in De Ochtendspits. Er zijn echter mitsen en maren: 'Het is nooit tegen elke prijs dat we in een coalitie stappen. Ik heb geen zin in een status quo-kabinet'.

( ANP Koen van Weel)

Luister terug | ChristenUnie wil studenten inzetten in onderwijs

Volgens Segers heeft de ChristenUnie nu voor de tweede keer laten zien dat het in staat is verantwoordelijkheid te nemen, maar is het 'nooit tegen elke prijs dat we in een coalitie stappen'. Er staan echter een paar belangrijke hervormingen op het verlanglijstje van de partij.

Segers noemt het extra miljard dat de afgelopen periode naar gezinnen ging belangrijk, maar wil een structurele hervorming van de belastingen. Hij vindt dat alleen bedrijfsleven en overheid geprofiteerd hebben van de welvaart en wil dat gezinnen dat ook kunnen.

Luister terug | 'Reactie Blok op doden Qatar is gotschpe'

En daar blijft het niet bij: daarnaast wil Segers echt iets doen voor wonen, de arbeidsmarkt waar de kloof tussen vaste en flexibele contracten kleiner moet worden 'en we moeten onze schouders onder de zorg zetten. Als het een status quo-kabinet wordt, dan heb ik er geen zin in. We willen gezinnen meer geld geven, een eerlijker verdeling van de welvaart, werk en arbeid minder belasten en kapitaal en vermogen meer. Kwalijk gedrag zwaarder belasten: dus een vliegtaks en een suikertaks.'

Luister terug | Verhogen grondwaterpeil kan tot rampen leiden

Ook wil Segers de CO2-taks opschroeven en belastingontwijking 'stevig' aanpakken. Qua bouwen wil Segers ook goede afspraken maken, zowel voor binnen- als buitenstedelijk bouwen. Twee specifieke punten wil de lijsttrekker echt aanpakken: hij wil de verhuurderheffing voor woningcorporaties afschaffen zodat corporaties kunnen investeren in bouw en verduurzaming en hij wil een miljard extra voor de bouw van seniorenwoningen om de doorstroming te bevorderen.

Ten slotte wil de ChristenUnie de overdrachtsbelasting voor starters afschaffen, en die voor pandjesbazen en beleggers opschroeven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen