Politiek10 mrt '21 08:45

ChristenUnie stelt Kaag Kamervragen over RVO-oproep

Auteur: BNR Webredactie

De website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO roept Nederlandse ondernemingen op Nederlandse bedrijven zaken te doen in Qatar bij het WK voetbal of bij het WK zwemmen in 2023. Kamerlid voor de ChristenUnie Joel Voordewind is flabbergasted en gaat Kamervragen stellen aan minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel.

(AFP)

Want bij de bouw van stadions van Qatar zijn inmiddels om en nabij de 6.500 arbeiders omgekomen. 'We waren weer flabbergasted dat de overheid ondanks bezwaren uit de Kamer doorgaat met oproepen om te investeren in Qatar, we willen dat die oproepen stoppen.'

Luister terug | Sportboycot Ja of Nee?

Volgens we Voordewind is het geen geisoleerd geval. 'We kwamen erachter dat er een digitale handelsmissie naar Qatar zou gaan, dat hebben we afgeraden, nu kwamen we toevallig op de website van de RVO waar bedrijven worden opgeroepen zelfs mee te bouwen aan het voetbasstadion.' Volgens Voordewind is de handelsmissie pas uitgesteld ná Kamervragen, 'schijnbaar moet de Kamer er bovenop zitten om het kabinet scherp te houden'.

Luister terug | 'Reactie Blok op dode WK-slaven is gotspe'

Het Kamerlid zegt niet te weten of Nederlandse bedrijven daadwerkelijk zaken doen in Qatar en heeft daarom samen met de PvdA, GroenLinks en SP - en mogelijk ook ondersteund door Kaags eigen D66 - vandaag een wet ingediend om tot transparantie van die productieketens te komen.

Want het gaat de ChristenUnie niet alleen om Qatar, ook de Oeigoeren in China worden gedwongen ingezet in de textielsector. Die ook naar Nederland exporteert.

Luister terug | Qatar verbetert arbeidsomstandigheden gastarbeiders


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen