'Kiesdrempel van drie zetels is best of both worlds'
Een kiesdrempel van drie zetels, daarmee zou je een goede mix krijgen van een stabiele Tweede Kamer én kansen voor nieuwe bewegingen. Dat zegt Hansko Broeksteeg, universitair hoofddocent staatsrecht aan de Radboud Universiteit, in BNR In de Middag.
Aan deze verkiezingen doen in totaal 37 partijen mee. Dat betekent uiteraard niet dat al die partijen ook een plek zullen bemachtigen in de Tweede Kamer, maar de kans is zeer aanwezig dat het record van 17 zetels, in 1918, dit jaar aan diggelen gaat, zegt Broeksteeg. 'Ik kan niet in de toekomst kijken, maar het zou me niets verbazen.' Bert van den Braak, bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis en parlementair stelsel aan de Universiteit Maastricht, rekent op zestien partijen.
Luister terug | Baudet zoekt heil in splitsing FvD
Het is goed om inspiratie op te doen in het buitenland. Het Duitse systeem is heel overzichtelijk, maar daar is de drempel om in de kamer te komen wel héél hoog. 'Met drie zetels kunnen ook nieuwe bewegingen daadwerkelijk voet aan de grond krijgen en in de Kamer komen. Het is wel belangrijk om nieuwe politieke bewegingen de kans te gunnen om zich in de politiek te vechten. Dat betekent dat je de allerkleinsten eruit haalt, maar wezenlijke bewegingen een kans biedt.'
SGP en SP
Van den Braak ziet de problemen wel waar een kleine fractie mee te kampen krijgt - alleen al de grote hoeveelheid werkzaamheden die een fractie op zijn bord krijgt. Toch vindt hij dat de nadelen van een kiesdrempel overheersen. 'Dat zou betekenen dat de SGP, die al honderd jaar in het parlement zit, zou verdwijnen. En kleine partijen zoals de SP zijn met twee zetels begonnen en daarna doorgegroeid. Dat soort nieuwe geluiden moet een plaats krijgen in ons parlement.'
Luister terug | Meer instabiliteit door dualisering gemeenteraad
Uit een poll die BNR In de Middag op Twitter hield bleek dat om 17u 58 procent van de 176 mensen die reageerden inderdaad vindt dat een kiesdrempel verdere versplintering voorkomt. 42 procent voelt weinig of niets voor een kiesdrempel.
| De kans is er dat we na vanavond een recordaantal partijen in de Tweede Kamer hebben. Voegen veel kleine nieuwe partijen wat toe of moet een kiesdrempel de versplintering voorkomen?
— BNR Nieuwsradio (@BNR) March 17, 2021
Laat het ons weten
Stelling: Een kiesdrempel moet versplintering voorkomen.