Politiek17 mrt '21 22:13

Exit poll: VVD grootste, D66 tweede partij

Auteur: BNR Webredactie

De VVD van minister-president Mark Rutte blijft de grootste partij in de Tweede Kamer met 36 zetels. D66 met leider Sigrid Kaag is met 27 zetels de nummer twee. Dat blijkt uit de exit poll van 21:00 uur. De PVV van Geert Wilders zakt met 5 zetels. FVD van Thierry Baudet stijgt naar 8 zetels.

De opkomst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer komt volgens een aangepaste exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS uit op 82,6 procent. Daarmee zou het de hoogste opkomst zijn sinds 1986 toen bijna 86 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen.

Volg in het liveblog alle ontwikkelingen rond de verkiezingen: de uitslagen, de achtergronden, meningen en niet te vergeten: de verwachtingen voor een ongetwijfeld spannende formatieperiode.

Volg hier live de radio-uitzending of kijk mee de studio.

Bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 was de opkomst 81,9 procent.

Er lijken vier nieuwe partijen de Tweede Kamer in te komen. Volgens de exitpoll die Ipsos voor de NOS deed, krijgt de pro-Europese partij Volt 3 zetels, het rechtse JA21 3, Bij1 van Sylvana Simons 1, en de BoerBurgerBeweging 1.

Het CDA onder leiding van Wopke Hoekstra verliest 5 zetels en komt op 14. De ChristenUnie levert 1 plek in en komt op 4 zetels. Daarmee zou de huidige regeringscoalitie op een meerderheid van 80 zetels komen.

Volt voorlopig op 4 zetels
Volt voorlopig op 4 zetels ( ANP)

De drie linkse oppositiepartijen GroenLinks, SP, en PvdA lijken volgens de eerste exitpoll af te stevenen op een flinke nederlaag. Zowel GroenLinks als de SP verliezen zes zetels. De PvdA blijft gelijk op negen zetels.

Voor partijleider Lilian Marijnissen van de SP is de exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS een bittere pil. Het is haar vierde nederlaag op rij bij verkiezingen sinds haar aantreden in 2017.

Bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer steeg GroenLinks juist flink. Vier jaar geleden ging de partij van Jesse Klaver van vier naar veertien zetels. De partij deed toen na de verkiezingen mee aan de formatiebesprekingen, maar dat liep na een paar maanden mis.

De PvdA kende een lastige campagne. Een paar maanden voor de verkiezingsdag stapte Lodewijk Asscher op als lijsttrekker. Hij trok daarmee de consequentie uit de toeslagenaffaire. Lilianne Ploumen volgde hem op, maar dat levert de partij dus geen extra zetels op. Eerder stond de partij in de peilingen wel licht op winst.

Sylvana Simons, lijsttrekker van BIJ1, is blij met de "broodnodige entree" die haar partij volgens de eerste exitpoll van Ipsos maakt in de Tweede Kamer. Ze noemt de rest van de exitpoll wel een "teleurstellende winst voor de huidige status quo".

Zo noemt ze de 2 nieuwe zetels voor de VVD "winst voor Ruttes afbraakbeleid". Het verlies van GroenLinks laat volgens Simons wel zien dat er "in ieder geval op links animo is voor nieuwe politiek". GroenLinks verliest volgens de eerste expitpoll zes zetels ten opzichte van 2017.

Partijleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vindt de eerste exitpoll "een heel hoopgevend bericht". Daarin steeg de partij van vijf naar zes zetels. Maar in de tweede exitpoll - bekendgemaakt na het gesprek met Ouwehand - blijft de partij op vijf zetels staan.

Zes zetels zou de beste uitslag ooit voor de partij zijn, aldus Ouwehand tegen de NOS. "We hebben ambitie getoond."

Dat D66 flink lijkt te gaan winnen vindt Ouwehand ook een hoopvol teken omdat die partij eveneens de veehouderij radicaal wil veranderen met een halvering van de veestapel.

De exitpoll kent een foutmarge van twee zetels.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen