Politiek18 mrt '21 06:36Aangepast op 18 mrt '21 07:52

Spel om de poppetjes en posten kan beginnen

Auteur: BNR Webredactie

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen leidt niet automatisch tot een bepaalde coalitie. Twee huidige coalitiepartijen werden de grote winnaar, maar de positie van het CDA lijkt niet erg stevig. Het formatie-steekspel kan beginnen, zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Rutte richt zich via de pers tot het volk
Rutte richt zich via de pers tot het volk (AFP / Eva Plevier )

Ten opzichte van de allereerste exitpoll werd de kloof tussen VVD en D66 toch nog iets groter: de partij van Sigrid Kaag stond aanvankelijk zelfs op 27 zetels. En een coalitie van het inmiddels bekende 'motorblok' van VVD, CDA en D66 lijkt nu net één zetel tekort te komen voor een meerderheid, zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen. 'Er moet nog meer geteld worden en dat maakt het ineen toch heel spannend.'

Lees ook | 'Kiesdrempel van drie zetels is best of both worlds'

Duidelijk is dat D66 veel meer in de melk te brokkelen krijgt. Spannend is vooral wat het betekent voor de ministersposten op Financiën en Onderwijs. 'Onderschat dat niet: de tweede partij heeft ook de tweede keuze in welke mensen op welke plekken moeten komen en dan heb je altijd belangrijke posten als de eerste vicepremier en minister van Financiën en Buitenlandse Zaken. Je kunt je voorstellen dat er in de gelederen van D66 wel wat mensen staan te trappelen.'

Coalitie

De prognose is gebaseerd op het tellen van 63 procent van de stemmen. Amsterdam, Utrecht en Den Haag zijn hierin meegeteld na het tellen van het grootste deel van de stemmen. Rotterdam nog niet. De VVD heeft verreweg de meeste stemmen gekregen en komt met 36 zetels in de Tweede Kamer. D66 behaalt 24 zetels, Het CDA 15, een verlies van 4. De ChristenUnie lijkt toch haar 5 zetels te behouden.

| Volg alles live: Liveblog

Forum voor Democratie krijgt naar verwachting 8 zetels en wordt daarmee groter dan GroenLinks. Die laatste krijgt 7 zetels. Dat is nog een zetel minder dan eerder bij de exitpoll naar buiten kwam. De SP daarentegen krijgt er weer 1 zetel bij in de voorlopige prognose en komt uit op 9. Dat zijn er nog steeds 5 minder dan nu in de Tweede Kamer. De Partij voor de Dieren stijgt in de prognose naar 6 zetels. Dat is 1 meer dan de partij nu in de Kamer heeft.

Luister terug | Over twee jaar zijn er toch weer verkiezingen

De PVV wordt de derde partij met 17 zetels, een verlies van 3 zetels in de Kamer. Het CDA haalt 15 zetels, een verlies van 4. De PvdA blijft op 9 zetels, net zoveel als de partij nu heeft. De ChristenUnie blijft ook op de huidige 5 zetels staan. De SGP is stabiel op 3. DENK verliest 1 zetel en komt uit op 2. En voor 50PLUS zit Liane den Haan nog steeds op 1 zetel. Dat zijn 3 zetels minder dan de partij onder leiding van Henk Krol bij de vorige verkiezingen in 2017 haalde.

Nieuwkomer JA21 gaat in de voorlopige prognose omhoog naar 4 zetels. Volt haalt er 3, de BoerBurgerBeweging 1. Sylvana Simons van BIJ1 komt vermoedelijk toch niet in de Kamer. In de eerdere exitpoll kwam zij op 1 zetel uit, maar na telling van bijna twee derde van de stemmen is de kans groot dat ze dit net niet haalt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen