Politiek18 mrt '21 17:56Aangepast op 18 mrt '21 20:42

Jorritsma en Ollongren: Maandag aan de slag

Auteur: BNR Webredactie

Verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) denken maandag te kunnen beginnen met verkennende gesprekken voor een nieuw kabinet. Dat zei Kajsa Ollongren donderdag na een eerste gesprek dat zij en Jorritsma hadden met Kamervoorzitter Khadija Arib.

'Meestal is er maar één verkenner, vier jaar geleden was het Edith Schippers. Nuis er eigenlijk een brede roep om twee verkenners aan te stellen, ook omdat D66 flink gewonnen heeft gisteren', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Lead zoeken

'Je ziet dat Rutte en Kaag de lead zoeken in het verhaal. Ze gaan dus ook samen de fractievoorzitters van de partijen ontvangen. Als je van tevoren gaat bekijken waar de pijnpunten zitten, dan kom je er misschien makkelijker mee weg want het is ingewikkeld.'

Zwaargewichten

Annemarie Jorritsma (70) is sinds 2015 voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de VVD. Ze heeft een lange staat van dienst binnen de partij en geldt als trouwe bondgenoot van partijleider Mark Rutte. Ze was eerder minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet Kok-I en daarna van Economische Zaken in kabinet Kok-II. In deze paarse kabinetten van PvdA, VVD en D66 deed Jorritsma veel ervaring op met de sociaal-liberalen.

In 2003 werd ze burgemeester van Almere. Die functie bekleedde ze tot 2015, waarna ze toetrad tot de Eerste Kamer. In 2010 probeerde Jorritsma vergeefs Job Cohen (PvdA) op te volgen als burgemeester van Amsterdam.

Demissionair minister Kajsa Ollongren (53) van Binnenlandse Zaken is door D66 voorgedragen. Zij kent ook premier Mark Rutte goed: niet alleen zat Ollongren de afgelopen jaren in het kabinet, tussen 2011 en 2014 was ze ook de hoogste ambtenaar op zijn ministerie (Algemene Zaken). Ollongren was bovendien als topambtenaar secretaris van de formatie in 2010, die leidde tot het eerste kabinet-Rutte, van VVD en CDA, met de PVV als gedoogpartner.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen