Politiek19 mrt '21 12:14Aangepast op 19 mrt '21 15:36

GroenLinks-jongeren vallen eigen partij aan

Auteur: BNR Webredactie

De jongerenorganisatie van GroenLinks, DWARS, heeft keihard uitgehaald naar de eigen moederpartij. DWARS wijt de teleurstellende verkiezingsuitslag aan het gebrek aan een sterk verhaal.

(ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz)

DWARS zaagt bovendien aan de poten van de stoel van partijleider Jesse Klaver. Klaver en GroenLinks zouden te veel zijn gaan dansen naar de pijpen van de grote partijen om mee te kunnen gaan regeren. In sommige gevallen kan het goed zijn om pragmatisch te zijn, zegt Sabine Scharwachter, voorzitter van DWARS. Met die houding heeft GroenLinks de afgelopen jaren ook veel voor elkaar gekregen.

Luister ook | Jaap Jansen | Een verrassende en lastige verkiezingsuitslag

Maar in campagnetijd moet je je volgens Scharwachter anders opstellen. Kiezers bepalen dan vaak hun keuze op basis van een strijd tussen de partijen. Als een partij als GroenLinks al te veel voorsorteert op meeregeren en samenwerken met rechtse partijen die er een heel ander wereldbeeld op nahouden, wordt het allemaal veel van hetzelfde.

Klaver

DWARS had deze analyse al langere tijd, zegt Scharwachter, en had de uitkomst al wel een beetje zien aankomen. Ze ziet het daarom niet als een trap na. Wat haar betreft kan Klaver wel aanblijven, omdat er meer belangrijke poppetjes zijn en de verantwoordelijkheid ligt bij de hele partij.

Luister terug | Klaver: Rutte moet volgend kabinet niet leiden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen