Politiek19 mrt '21 13:53

'Khadija Arib moet opnieuw gekozen worden als Tweede Kamervoorzitter'

Auteur: BNR Webredactie

Khadija Arib zou opnieuw gekozen moeten worden als Tweede Kamervoorzitter, dat zegt voormalig Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas in BNR’s Big Five. “Omdat ik haar hartstikke goed vind, maar ook omdat deze situatie vraagt om continuïteit en een ervaren Kamervoorzitter.”

Het RTL-artikel waarin een tiental anonieme bronnen kritiek uitten op Arib, noemt Weisglas ‘vieze, vuile bagger’. De voormalig Tweede Kamervoorzitter zegt Arib niet te herkennen in de kritiek. “Ze zou in een aantal situaties steken hebben laten vallen maar dat klopt gewoon niet, dat weet ik nog uit mijn tijd. Ik denk niet dat het artikel verder invloed zal hebben.”

Formatie

De Tweede Kamervoorzitter heeft een belangrijke rol in de formatie. “Khadija Arib heeft de regie, moet het proces in de gaten houden en zorgen dat het stap voor stap goed wordt afgerold. Ze zit niet aan tafel om inhoudelijk over het regeerakkoord te praten.”

Luister hier het hele interview met Frans Weisglas

Snelheid is bij deze formatie extra belangrijk. “In deze tijd kunnen politici het zich niet permitteren om vijf maanden lang te formeren, zoals de vorige keer. Er moet vaart worden gemaakt en daarom moet er een kort regeerakkoord komen, alleen op de hoofdlijnen. Dat betekent dat de Tweede Kamer meer ruimte krijgt en niet alles is dichtgetimmerd. Politieke strijd, in de goede zin van het woord, kan dan worden uitgevochten in de Tweede Kamer”, zegt Weisglas.

2018-06-06 16:50:36 DEN HAAG - (VLNR) Oud-kamervoorzitters Wim Deetman, Piet Bukman, Jeltje van Nieuwenhoven, Frans Weisglas, Gerdi Verbeet en Khadija Arib tijdens de presentatie van het boek Boven de partijen Ð De voorzitter van de Tweede Kamer. ANP BART MAAT
2018-06-06 16:50:36 DEN HAAG - (VLNR) Oud-kamervoorzitters Wim Deetman, Piet Bukman, Jeltje van Nieuwenhoven, Frans Weisglas, Gerdi Verbeet en Khadija Arib tijdens de presentatie van het boek Boven de partijen Ð De voorzitter van de Tweede Kamer. ANP BART MAAT ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen