Politiek19 mrt '21 14:05Aangepast op 19 mrt '21 16:33

Overheid vanaf 1 juli garant voor kosten bij annulering evenement

Auteur: BNR Webredactie

De overheid staat vanaf 1 juli grotendeels garant voor de gemaakte kosten als een concert, festival, sportwedstrijd of congres toch niet kan doorgaan als gevolg van coronabeperkingen. Daarvoor zet het demissionaire kabinet 385 miljoen euro opzij.

Toch vallen er partijen buiten de regeling, zegt Riemer Rijpkema woordvoerder van Eventplatform en directeur van CLC-VECTA. 'Het is een goed signaal, met name dat de regeling op 1 juli ingaat. Vanzelfsprekend is het een belemmering dat partijen die in een eerder stadium niet verzekerd waren erbuiten vallen. Ook als je een evenement van vóór deze datum gepland staat niet kunt verplaatsen, kun je er geen gebruik van maken.'

Door de coronacrisis konden vorig jaar de meeste evenementen niet doorgaan. De kosten werden in veel gevallen gedekt door een annuleringsverzekering, maar inmiddels hebben verzekeraars die mogelijkheid geschrapt. De financiële risico's die bij een evenement komen kijken zijn daardoor veel organisatoren te machtig.

Voordelige lening

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) komen daarom met een regeling om die risico's te ondervangen. Bij annulering krijgen ondernemers 80 procent van de kosten vergoed, voor de overige 20 procent kunnen zij een voordelige lening krijgen.

Luister terug | Nederland-Letland wordt Fieldlab-evenementen

De verwachting is dat begin juli alle volwassenen die gevaccineerd willen worden, minstens één prik hebben gehad. Het kabinet gaat ervan uit dat daarmee veel van de beperkende maatregelen tegen het coronavirus kunnen worden versoepeld, al is het "niet denkbaar" dat dan al evenementen mogelijk zijn zoals voor corona.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen