Politiek18 mrt '21 16:19Aangepast op 18 mrt '21 17:55

Eerdmans (JA21) weet niet of kabinetsdeelname realistisch is, maar staat er voor open

Auteur: Thomas van Groningen

JA21, de partij van lijsttrekker Joost Eerdmans, staat ervoor open om deel te nemen aan een kabinet met VVD, D66 en CDA. Dat zei hij bij aankomst vandaag bij de Tweede Kamer. Eerdmans vraagt zich af of het lukt, maar 'we willen er graag over praten'. Zijn partij komt volgens de prognoses met 4 zetels de Kamer in.

'Het wordt lastig met deze uitslag. D66 is heel groot geworden en zij staan precies aan de andere kant op thema's als klimaat, migratie en Europa. Ik vraag me af of het realistisch is, maar we staan er wel voor open.' Eerdmans gaat er vanuit dat VVD en D66 de lead zullen nemen en verwacht dat hij in dat proces wel gevraagd zal worden. 'Je moet het altijd proberen.'

Mogelijk speelt de aanwezigheid van JA21 in de Eerste Kamer nog een rol tijdens de formatie. De partij zit vanwege afsplitsingen van Forum voor Democratie met 8 zetels in de Senaat. Dat noemt Eerdmans een 'troef' waar volgens hem 'erg naar gekeken wordt' bij het onderzoek naar de samenstelling van een nieuw kabinet.

Al eerder met D66 in een coalitie

In 2014 stapte Eerdmans met zijn partij Leefbaar Rotterdam ook in een coalitie met D66, in de Rotterdamse gemeentepolitiek. 'Toen zat het CDA er tussen. Dat is wel moeilijk te vergelijken hoor, lokaal en nationaal. Maar we hebben toen goed samengewerkt, al was dat ook niet makkelijk. Je zag op de belangrijke thema's zoals migratie dat het toen al problemen opleverde, zoals met asielzoekers.' Eerdmans benadrukt dat de verhoudingen nu ook anders zijn, in de Rotterdamse gemeenteraad was Leefbaar naar verhouding veel groter dan JA21 nu in de Tweede Kamer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen