Politiek19 mrt '21 13:46

Partijen maken zich op voor verkenners

Auteur: BNR Webredactie

De twee verkenners die zich gaan buigen over de verschillende coalitiemogelijkheden, VVD'er Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren van D66, gaan maandag aan de slag. De partijen slijpen alvast de messen, vertelt politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Luister ook | Jorritsma en Ollongren: maandag aan de slag

Verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66).
Verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66). (ANP SEM VAN DER WAL)

De verkenners gaan maandag met de fractieleiders van de 17 betrokken partijen in gesprek. Intern zijn er in de partijen allerlei discussies losgebarsten, maar als je ze benadert zeggen ze allemaal dat ze nu niet aan zet zijn en dat D66 en VVD eerst maar eens goed moeten gaan praten, zegt Van Groningen. Wat opvalt is dat iedereen wel de deur open houdt. Binnen GroenLinks was regeringsdeelname altijd al een discussiepunt. Jesse Klaver wilde in 2017 wel meedoen met het kabinet, maar de Amsterdamse tak van de partij vond het regeerakkoord toen niet links genoeg. Die discussie lijkt nu weer te spelen.

Luister terug | GroenLinks-jongeren vallen eigen partij aan

En dan de PvdA. Het is geen geheim dat Lilianne Ploumen graag weer minister wil zijn en er niet op zit te wachten om nog vier jaar in de oppositie te zitten. Ook al omdat is gebleken dat vier jaar oppositie de partij niet echt veel heeft opgeleverd.

Luister terug | 'Hoekstra moet weer de Kamer in'

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra zei meteen na de verkiezingsnederlaag van zijn partij dat hij zich bescheiden opstelde. 'Laat de winnaars, VVD en D66, het maar even uitzoeken.' Mark Rutte heeft steeds al laten weten graag weer met de christendemocraten te gaan regeren. Iedereen gaat daar eigenlijk ook al vanuit. Maar oud-CDA-campagneleider Jack de Vries zei gisteren op BNR dat Hoekstra, als hij nog een keer voor het lijsttrekkerschap wil gaan, veel beter de Kamer in kan gaan en niet nog vier jaar als vakminister moet doorgaan.

Mocht het CDA wegvallen, dan moet de VVD veel meer over links en volgens Van Groningen is het de vraag of Rutte dat ziet zitten.

Luister ook | JA21 staat open voor kabinetsdeelname


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen