Politiek23 mrt '21 16:53

Formatie: alles is bespreekbaar benadrukt ChristenUnie

Auteur: BNR Webredactie

Partijen geven nog geen duidelijkheid over welke coalitie straks de nieuwe regering gaat vormen. Verkenners Jorritsma en Ollongren voeren vandaag gesprekken met de kleinere partijen. Politiek verslaggever Thomas van Groningen staat buiten op het Binnenhof in Den Haag voor de deur waar die gesprekken plaatsvinden en geeft ons eerste indrukken.

Luister ook | Newsroom | Toch een gewone formatie en een dik regeerakkoord

Farid Azarkan gaf te kennen geen kabinet met VVD, PVV, FVD en JA21 te willen. 'Als je alle andere partijen bij elkaar optelt, heb heb je 88 zetels, maar het is wel een ratjetoe aan partijen', merkt Van Groningen op. Joost Eerdmans pleitte dan weer voor een rechts kabinet met VVD, D66, CDA en JA21. 'Hij zegt dat ze centrumrechts een meerderheid kunnen vormen. Maar dat wordt toch wel lastig door hun EU-standpunt. D66 wil meer EU, Eerdmans wil minder EU.' En dan zijn er nog de verschillende standpunten over klimaat, migratie en vluchtelingen opvangen. Kortom ogen bovenstaande samenstellingen onwaarschijnlijk in de ogen van de winnaars van deze verkiezingen VVD en D66.

Voortzetting huidige coalitie

Het idee dat nu wel weer luider begint te klinken in de wandelgangen van het Binnenhof, is de vederzetting van het vorige kabinet: VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. 'Alles ligt op tafel en over alles zou je moeten kunnen praten', zegt CU-leider Gert-Jan Segers tegen Van Groningen. 'Als je uitsluit dat je meedoet, hoef je daarna niet te benadrukken dat alles bespreekbaar is, toch?' Het kan ook een stukje strategie zijn van Mark Rutte (VVD). Om nu eerst te zeggen dat hij een kabinet over rechts wil formeren om dan later meer onderhandelingsruimte te hebben met linksere partijen. Verdere gesprekken zullen het moeten uitwijzen.

Luister terug | Doorgaan met huidige coalitie is niet logisch, zegt ChristenUnie

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers ChristenUnie  in de stadhouderskamer in Tweede Kamer voor een gesprek met verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren. De verkenners spreken met alle zeventien beoogde fractievoorzitters over mogelijke regeringscoalities. Robin Utrecht
Fractievoorzitter Gert-Jan Segers ChristenUnie in de stadhouderskamer in Tweede Kamer voor een gesprek met verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren. De verkenners spreken met alle zeventien beoogde fractievoorzitters over mogelijke regeringscoalities. Robin Utrecht (Robin Utrecht ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen