Politiek24 mrt '21 19:31

VNO-NCW: geen lastenverzwaring

Auteur: BNR Webredactie

Het herstelpakket waar de formerende politieke partijen, werkgevers en sociale partners over moeten beraadslagen moet over vijf zaken gaan, zegt voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversclub VNO-NCW. Belangrijke component binnen dat steunpakket: geen lastenverzwaring voor bedrijven. Anders kan er niet geïnvesteerd worden en is er geen economische groei.

(ANP / Bart Maat)

Luister terug | Te weinig aandacht voor problemen buiten corona

Volgens Thijssen moeten het huidige steunpakket en de noodsteun in elk geval doorgetrokken worden naar het einde van dit jaar. Ook vindt zij dat er een oplossing moet komen voor de schuldenberg die veel ondernemers op zich geladen hebben en moet er een oplossing komen voor het opsouperen van het eigen vermogen waartoe veel ondernemers zich gedwongen zagen.

'We hebben lessen getrokken uit de vorige crisis. Toen zijn we gaan bezuinigen en lasten gaan verzwaren, en dat heeft het economische herstel in de knop gesmoord. Bedrijven moeten kunnen investeren. Economisch herstel komt namelijk voor tachtig procent uit investeringen door de private sector. Die lasten moet je dus niet verzwaren.'

'De economische crisis is niet over wanneer we gevaccineerd zijn en de horeca de deuren weer opent, we moeten er rekening mee houden dat we pas in 2024 weer op het niveau zitten van voor corona.' Thijssen wijst erop dat Nederland sterk afhankelijk is van de wereldeconomie, dat er nog een Brexit speelt en dat er veel verborgen problematiek zit binnen het bedrijfsleven. Kortom: genoeg stof om je zorgen over te maken.

Luister terug | VNO-NCW wil meer maatschappelijke koers varen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen