Politiek25 mrt '21 22:46

Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) nieuwe verkenners

Auteur: BNR Webredactie

Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) worden de nieuwe verkenners. Dat melden ingewijden. Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma stopten eerder vandaag als verkenner voor de formatie van een nieuw kabinet.

De notities die in beeld zijn gekomen waren inventariserende voorbereidingsnotities voor de verkenners die vanmorgen besproken zouden worden en bedoeld waren als voorlopige input voor de volgende ronde in de verkenningsfase. Deze notities waren geen directe weergave van de reeds gevoerde gesprekken en zijn nog met geen van de onderhandelaars besproken. Desalniettemin constateren beide verkenners dat door het naar buiten komen van deze notities ze hun werk niet meer onbevangen en onbevooroordeeld kunnen voortzetten. Zij hebben de voorzitter van de Tweede Kamer laten weten hun werkzaamheden per direct te beëindigen.

Fysieke bijeenkomsten

De ministerraad komt voorlopig niet meer fysiek bijeen, vanwege de coronabesmettingen van minister Kajsa Ollongren en staatssecretaris Mona Keijzer, meldt de RVD. Premier Mark Rutte 'heeft besloten tot een grotere terughoudendheid bij het organiseren van fysieke bijeenkomsten'.

De vergaderingen van de ministerraad kunnen volgens de coronarichtlijnen worden gehouden. Mark Rutte blijkt niet besmet met het coronavirus. De demissionair premier onderging net als veel andere bewindslieden een test nadat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) eerder deze week positief was getest.

De aantekeningen die verkenner Kajsa Ollongren had voorbereid voor de verkenningsgesprekken met VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag zijn donderdagochtend zichtbaar vastgelegd door een ANP-fotograaf. Daarin wordt onder meer gerept over een 'functie elders' voor CDA'er Pieter Omtzigt en een mogelijke kabinetspositie voor CDA-leider Wopke Hoekstra. Ook houden de 'linkse partijen elkaar niet echt vast', meldt het document. Verder is een meerderheid in de Eerste Kamer voor geen enkele partij 'echt een must'.

Verkenner Annemarie Jorritsma gaat niet in quarantaine, meldt ze, maar ze laat zich over vijf dagen wel testen. Ze heeft Kamervoorzitter Khadija Arib wel laten weten dat de fractievoorzitters zich ook moeten laten testen. Ollongren verliet het Binnenhof amper een kwartier voordat ze samen met Jorritsma een verkennend gesprek zou hebben met VVD-leider Mark Rutte. Wat de gevolgen zijn voor het verkennings- en formatieproces is nog niet duidelijk.

Luister terug | Alles is bespreekbaar, benadrukt de ChristenUnie

Opmerkelijk genoeg liet Jorritsma vanochtend weten dat ze er sowieso al ‘een hard hoofd in had’ dat het nog gaat lukken om volgende week een afgerond verslag van de verkenning uit te brengen aan de Tweede Kamer. 'Dit levert hoe dan ook vertraging op', zegt Jorritsma tegen politiek verslaggever Thomas van Groningen. Ze wil nu kijken hoe het verkenningsproces verder moet - mogelijk digitaal.

Luister terug | Newsroom | Plotseling is positieve coronatest Ollongren niet meer relevant

De vraag is nu of alle fractievoorzitters zich nu moeten laten testen, na vijf dagen. Dat kan zomaar de installatie van nieuwe Kamerleden in gevaar brengen, zegt Van Groningen. 'Van Rutte tot Kaag tot Sylvana Simons: ze zijn allemaal langs geweest. Nu is er weer een dag verloren, terwijl er op 30 maart wel een rapport verwacht wordt van de twee verkenners.' Een dag later moet er over dat rapport gedebatteerd worden. 'En zonder verkenning kun je moeilijk debatteren.'

JA21 of progressief

Na het gesprek met Rutte stond er rond 11 uur een gesprek gepland met D66-leider Sigrid Kaag. En niet alleen door de positieve coronatest is de situatie nog behoorlijk wankel, meldt Van Groningen. 'We zien dat de puzzel toch wel ingewikkeld aan het worden is: Rutte heeft openlijk gezegd dat het in eerste instantie met JA21 en het CDA erbij moet, terwijl D66 blijft herhalen dat het zo progressief mogelijk moet.'

Luister terug | Eindelijk komt de droom van Wiegel uit: een nationaal kabinet

De grote vraag is daarom of beide partijen vandaag iets nader tot elkaar kunnen komen. 'Was het powerplay van Rutte om te zeggen dat hij met JA21 geflirt heeft? Zo kan hij achteraf zeggen dat hij het over rechts heeft geprobeerd en daardoor extra onderhandelingsruimte schept. De partijen lijken verder uit elkaar te staan dan we vooraf dachten, zo lijkt het. Van Rutte hebben we gehoord dat hij enigszins snelheid wil en het belangrijk vindt dat er zoveel mogelijk zetels in de senaat zijn voor de coalitie.'

Annemarie Jorritsma
Annemarie Jorritsma (BNR / Thomas van Groningen )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen