Politiek31 mrt '21 19:43

Omtzigt: Notitie verkenners affront tegen kiezer, er wordt iets verborgen gehouden

Auteur: BNR Webredactie

De gewraakte notitie van de verkenners waarin de naam van CDA'er Pieter Omtzigt werd genoemd was een belediging van 'de Nederlandse kiezer'. Dat zei het CDA-Kamerlid woensdag in de Tweede Kamer, waar hij is voor de beëdiging van het nieuwe parlement. Hij denkt dat er 'iets verborgen wordt gehouden'.

(Jan Boeve)

Tegen het verzamelde journaille zegt het CDA-Kamerlid dat hij had verwacht dat de verkenners binnen 24 uur opheldering zouden hebben verschaft. dat dit niet gebeurd is, wijst er volgens Omtzigt op dat er iets verborgen wordt gehouden. Hij benadrukt dat hij door de kiezer gekozen is en dat de verkenner niet gaat over wie er in de Kamer terechtkomt. Hij noemt het een belediging van de kiezer dat de verkenner dat tóch probeert en wijst erop dat de notitie door iemand is geschreven niet door een spooktypmachine. 'De notitie is niet geschreven, hij is door iemand geschreven'.

De notitie werd vorige week donderdag gefotografeerd, toen verkenner Kajsa Ollongren ermee over het Binnenhof liep. Bij Omtzigts naam stonden de woorden 'functie elders', wat doet vermoeden dat er werd nagedacht over een manier om van het kritische Kamerlid af te komen.

Omtzigt had verwacht dat de verkenners binnen 24 uur openheid van zaken zouden hebben gegeven, zegt hij nu, maar dat is uitgebleven. Ook veel partijen in de Tweede Kamer zijn ontevreden met de uitleg die tot dusver is gegeven.

De Kamer praat later woensdag over de kwestie. 'Ik ga niet speculeren over wat er is gebeurd, dat komt in het debat", aldus Omtzigt. 'Ze zijn verplicht aan Nederland om mede te delen wat er is gebeurd.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen