Politiek1 apr '21 07:31

Debat over gelekte notities vandaag verder

Auteur: BNR Webredactie

Voordat er een debat wordt gehouden over de mislukte verkenning, moeten ook verslagen van de gesprekken tussen verkenners en fractievoorzitters openbaar worden gemaakt. Dat vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Khadija Arib zegt dat de documenten waar de fracties om hadden gevraagd niet op tijd zijn aangeleverd en het debat donderdag wordt gehouden.

Niet alleen de notitie over de 'functie elders' van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt maar ook de fractievoorzitters gesprekken én 'alle aantekeningen en andere notities van de verkenners en van ambtenaren' moeten openbaar worden gemaakt, vindt een Kamermeerderheid. In de stukken uit de mislukte formatieverkenning die oud-verkenners Jorritsma en Ollongren naar de Kamer hebben gestuurd, wordt gesproken over de 'stabiliteit' van de CDA-fractie, en het 'afhechten' van de PVV.

Luister terug | Leijten (SP): moeten rücksichtslos breken met deze bestuurscultuur

Ook wordt er voorgesteld om eerst persoonlijk het CDA te benaderen, en zonder de verkenners een gesprek te organiseren tussen VVD, D66 en het CDA. De verkenners kwamen met de stukken op verzoek van PVV-leider Wilders. Het gaat om aantekeningen in voorbereiding op de tweede gespreksronde met VVD en D66. Ook over de kleinere partijen zijn aantekeningen gemaakt.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders is niet te spreken over hoe weinig stukken er zijn aangeleverd. Ook niet over dat in een van de memo's stond dat de PVV moet worden 'afgehecht'. Uit de memo's blijkt dus dat de verkenners zich meer bepaald zorgen maken over de zogenoemde 'fluistercampagne' rond Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA). GroenLinks wil graag meedoen, zo blijkt ook uit de memo's. Een vijfde partij zou nuttig zijn volgens de stukken.

Tegen

Alleen VVD-Leider Mark Rutte en Wopke Hoekstra van het CDA stemden tegen de openbaring van de stukken. Hoekstra stemde wel voor het debat over de gelekte notities en laat intussen wel weten dat 'elke letter' van de gesprekken die hij heeft gehad met de verkenners openbaar mag worden gemaakt.

Luister terug | Omtzigt: Notitie verkenners affront tegen kiezer, er wordt iets verborgen gehouden

(Robin Utrecht ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen