Politiek31 mrt '21 16:56Aangepast op 1 apr '21 07:35

'Dit is een bestuurscultuur waar we rücksichtslos mee moeten breken'

Auteur: Thomas van Groningen

Nederland heeft te maken met een verrotte bestuurscultuur, waar keihard mee afgerekend moet worden. Dat zegt SP-Kamerlid Renske Leijten, die samen met CDA-parlementariër Pieter Omtzigt optrok in de toeslagenaffaire. Ze doelt op de situatie die is ontstaan na het uitlekken van de 'positie Omtzigt, functie elders'-notitie.

Luister terug | Omtzigt: Notitie verkenners affront tegen kiezer, er wordt iets verborgen gehouden

Bestuurscultuur

'Dit is een bestuurscultuur waar we rücksichtslos mee moeten breken', zegt Leijten over die notitie. 'We moeten herstel van vertrouwen vinden in het formatieproces. Het moet niet alleen maar sorry zijn. Waarom is het genoteerd? Wie heeft het genoteerd? En met welke bedoeling? Daar moet antwoord op komen.'

'Dit is opgeschreven door een demissionair minister van Binnenlandse Zaken', zegt Leijten, doelend op ex-verkenner Kajsa Ollongren. 'Die ging naar een gesprek met een demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en een gesprek met de demissionaire minister-president. Volg het spoor.'

Debat

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de uitgelekte notitie. Een verzoek tot dat debat van PVV-leider Geert Wilders werd door de kamer unaniem gesteund. Een ruime meerderheid steunde daarbij het extra verzoek om alle stukken en aantekeningen van zowel de verkenners als van ambtenaren openbaar te maken, waaronder de beruchte notitie.

Wilders is niet te spreken over hoe weinig stukken er zijn aangeleverd. In een van de memo's stond onder andere ook dat de PVV moet worden 'afgehecht'. Uit de memo's blijkt ook dat de verkenners zich zorgen maken over de zogenoemde 'fluistercampagne' rond Pieter Omtzigt. GroenLinks wil graag meedoen, zo blijkt ook uit de memo's. Een vijfde partij zou nuttig zijn volgens de stukken.

CDA-leider Wopke Hoekstra en VVD-leider Mark Rutte stemden tegen de openbaring van de stukken. Hoekstra stemde wel voor het debat over de gelekte notities en laat intussen wel weten dat 'elke letter' van de gesprekken die hij heeft gehad met de verkenners openbaar mag worden gemaakt.

Luister terug | Jorritsma en Ollongren maken excuses voor omstreden memo


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen