Politiek2 apr '21 06:39Aangepast op 2 apr '21 10:44

Rutte zwaar gehavend uit debat, maar hij leeft nog

Auteur: BNR Webredactie

Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte heeft een loodzwaar debat over de misgelopen verkenning overleefd, maar komt er niet zonder kleerscheuren vanaf. Uit gespreksverslagen bleek dat Rutte het met de verkenners wel degelijk over Pieter Omtzigt heeft gehad, terwijl hij dat eerder ontkende. Maar volgens Rutte heeft hij dat zich dat gewoon verkeerd herinnerd.

Mark Rutte (VVD)
Mark Rutte (VVD) ( ANP / Bart Maat )

De Tweede Kamer heeft nog altijd grote moeite om Ruttes verhaal te geloven. Een meerderheid steunde een motie van afkeuring tegen hem, een motie van wantrouwen van PVV-leider Geert Wilders haalde het net niet. Rutte lijkt wel als aangeschoten wild een nieuwe ronde van de verkenningen in te gaan, zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen. Die fase begint na Pasen, met één nieuwe verkenner.

Volg hier ons liveblog

De motie van wantrouwen werd uiteindelijk niet gesteund door de VVD, D66 en het CDA en die had Wilders wel nodig voor een meerderheid. Maar Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra vonden samen toch dat wat Rutte had gedaan niet goed was. Kaag: 'Mijn vertrouwen in de heer Rutte heeft vandaag een forse deuk opgelopen; de afstand tussen hem en mij is groter en de manier waarop de verkenning tot nu toe is verlopen keur ik af.'

Motie van afkeuring

Kaag herkent een patroon in het gedrag van Rutte. 'Ik voel me ook verantwoordelijk. Ik keur ook af dat de heer Rutte over collega Omtzigt heeft gesproken en ik heb mijn twijfels over zijn ontkenning en ik heb mijn twijfels over de verdediging vandaag. Daarom dien ik vandaag samen met collega Hoekstra een motie van afkeuring in, de meest ernstige inhoudelijk terechtwijzing.' De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen.

Lees ook | Kaag: Vertrouwen geschaad

In antwoord op een vraag van PvdD-leider Esther Ouwehand liet Kaag er nauwelijks twijfel over bestaan welke conclusie zij zélf uit een motie van afkeuring zou trekken. 'Ik kan niet voor de heer Rutte spreken, maar het zou mij in het diepste raken, ik zou mijn eigen conclusies eraan verbinden. Ik denk dat mijn antwoord duidelijk is.' Rutte liet vervolgens aan de pers weten dat hij door wil en zijn taak wil afmaken. 'De Kamer heeft géén motie van wantrouwen aangenomen.'

Gerelateerde artikelen