Politiek3 apr '21 12:06Aangepast op 3 apr '21 12:45

Segers: Te veel gebeurd voor nieuw kabinet-Rutte

Auteur: BNR Webredactie

Nadat de volledige oppositie het vertrouwen in demissionair premier Mark Rutte had opgezegd, zegt ook een van de coalitiepartijen (ChristenUnie) niet met hem in een nieuw kabinet te stappen. Daardoor is de formatie volledig vastgelopen, en drogen de opties op voor Rutte om ook een nieuw kabinet aan te voeren.

Gert-Jan Segers (ChristenUnie)  tien beoogde fractievoorzitters over mogelijke regeringscoalities.ANP/HH LAURENS VAN PUTTEN
Gert-Jan Segers (ChristenUnie) tien beoogde fractievoorzitters over mogelijke regeringscoalities.ANP/HH LAURENS VAN PUTTEN (ANP/HH / Laurens van Putten)

Bijna de helft (73 zetels) van de Tweede Kamer steunde een motie van wantrouwen tegen Rutte. De volledige Kamer, behalve zijn eigen VVD, keurde zijn optreden in de verkenning af, omdat hij niet de waarheid sprak over zijn eerste gesprek met de oud-verkenners. Uit het verslag bleek dat het daarin wel degelijk over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is gegaan, iets wat Rutte eerst nog stellig ontkende.

Volg hier ons liveblog over de formatie

'Rutte heeft gelogen', zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers daarover in een interview met het Nederlands Dagblad. Daarmee is er voor de kleine christelijke partij 'te veel gebeurd' om nog eens in een kabinet te stappen waar Rutte deel van uitmaakt. De kritiek van Segers richt zich specifiek op de persoon Rutte, en niet om de VVD zelf. "Het gaat om Rutte als de toonaangevende beelddrager van de politieke cultuur van de afgelopen tien jaar.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen