Politiek6 apr '21 06:51

‘Klaas Dijkhoff wordt geen premier’

Auteur: BNR Webredactie

Klaas Dijkhoff, de voormalig fractievoorzitter van de VVD, gaat Rutte niet opvolgen als premier, melden Haagse bronnen aan BNR. De VVD steunt leider Mark Rutte, maar zoekt intussen ook een mogelijke opvolger.

De vraag is of dat nodig is. Rutte wil door, na de mislukte verkenning, het krankzinnige Kamerdebat over Pieter Omtzigt ‘functie elders’ van vorige week, een motie van afkeuring en wantrouwen. Ook de partijleiders van het CDA en D66 hebben Rutte nog niet uitgesloten.

Mogelijke opvolgers

De bal ligt nu bij D66, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Die zullen waarschijnlijk het voortouw nemen in deze inmiddels zeer ingewikkelde formatie-puzzel. Maar ze kunnen nauwelijks om de VVD heen, de grote winnaar van de verkiezingen. 'De VVD heeft geen zin in premier Kaag. Dus als de VVD meedoet in een kabinet, dan willen ze zelf iemand naar voren schuiven als premier: Rutte dus. Maar op de achtergrond zoekt de VVD wél naar een mogelijke opvolger. Dijkhoff wil echt niet, ook al heeft hij veel vrienden in de Tweede Kamer en lijkt hij de ideale kandidaat. Hij wil deze klus niet klaren.'

Tamara van Ark, nummer twee van de VVD-lijst, Sophie Hermans, nummer drie van de VVD-lijst en Edith Schippers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (en inmiddels DSM-president), zouden dan mogelijke opvolgers kunnen zijn. 'Op de achtergrond is de VVD daar heel hard mee bezig, maar verder hoor je vooral dat Rutte terug vecht en dat hij de volledige steun van de partij krijgt.'

Vervolg formatie

De formatie krijgt deze week een vervolg. Vandaag komen alle fractievoorzitters van de partijen opnieuw bijeen om een informateur aan te wijzen. Mogelijk zal dat een informateur vanuit D66 zijn. 'Het initiatief ligt bij D66, bij Kaag. Een type als Thom de Graaf, (vice-president Raad van State, red.) zou dan als verkenner aangesteld kunnen worden', vertelt Van Leeuwen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen