Politiek7 apr '21 18:59Aangepast op 29 sep '22 11:20

Wie is Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66)?

Auteur: BNR Webredactie

Een teamspeler en een verbindende leider. Zo omschrijft D66'er Vera Bergkamp zichzelf in haar sollicitatiebrief. Die kwaliteiten zal ze nodig hebben als nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Ze volgt in die prestigieuze functie Khadija Arib (PvdA) op, die ze al in de eerste ronde ruim versloeg.

'Blijvend professionaliseren'

De geboren en getogen Amsterdamse noemt in haar sollicitatiebrief ook een aantal zaken waar ze zich op wil richten als Kamervoorzitter. Ze wil het dualisme (het kabinet regeert en de Kamer controleert) versterken en de ambtelijke organisatie van de Kamer 'blijvend professionaliseren'.

Bergkamp wacht een lastige taak. Ze moet het vertrouwen zien te winnen van een sterk versplinterde Kamer. De PVV vindt dat haar verkiezing ruikt naar koehandel, zei voorman Geert Wilders dinsdag. Verder wacht haar een heel lastige kabinetsformatie. Ze heeft daarin een coördinerende rol als voorzitter. Als voorzitter geeft Bergkamp ook leiding aan het dagelijks bestuur van de Kamer en aan een ambtelijke organisatie van zo'n achthonderd werknemers. Daar ligt een volgende grote opdracht. Deze zomer moet de Kamer verhuizen naar het oude ministerie van Buitenlandse Zaken.

Binnenhof

De komende vijf jaren zal de Kamer in het pand aan de Bezuidenhoutseweg zitten. In die tijd wordt het hele complex rond het Binnenhof gerenoveerd. Het afgelopen jaar leidde de voorgenomen verhuizing tot de nodige irritatie tussen haar voorganger Arib en het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de operatie leidt. Deze ingrijpende operatie zal veel van de talenten van Bergkamp vragen. Maar ze beschikt over de nodige ervaring. Ze was al ondervoorzitter van de Kamer en zat jaren in het dagelijks bestuur van de Kamer. Eerder gaf ze leiding aan de homobelangenorganisatie COC en was ze directeur bij de Sociale Verzekeringsbank.

Bergkamp zit sinds 2012 in de Tweede Kamer. Ze voerde daar het woord over de langdurige zorg en het coronabeleid. Ook maakte ze zich sterk voor legalisering van softdrugs en modernisering van het familierecht. Bij dat laatste gaat het onder meer om het regelen van het meerouderschap. De 49-jarige Vera Alida Bergkamp heeft een Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder. Haar vader was verkoper van sanitair en haar moeder werkte in een lederwarenzaak, vertelde ze twee jaar geleden in Het Parool. Ze is getrouwd en heeft twee dochters.

Lees ook | Arib eist opheldering over onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen