Politiek8 apr '21 18:40Aangepast op 8 apr '21 19:02

Formatiegesprekken duren voort

Auteur: BNR Webredactie

In Den Haag wordt noest verder geformeerd. Informateur Tjeenk Willink heeft vandaag de eerste batch fractievoorzitters op de koffie. 'Er zijn heel veel mensen langs geweest', zegt politiek verslaggever Thomas van Groningen.

'Willink begon om 09:00 uur en om 19:30 uur staat de laatste op de rol. Vandaag de kleine partijen, morgen de grotere. Wat we horen is dat er echt op de inhoud wordt gesproken. Tjeenk Willink heeft het niet over Mark Rutte, dat ligt niet op tafel, hij vraagt er ook niet naar.' Uiteindelijk heeft DENK-baas Azarkan het zelf maar op tafel gelegd.

Uit een enquête blijkt dat bij de achterban van alle politieke partijen behalve de VVD geen meerderheid te vinden is die Rutte als premier wil. 'Een groot deel van Nederland wil het niet', zegt Van Groningen. 'Opmerkelijk zijn GroenLinks en de SP waar maar tien procent zegt dat het acceptabel is dat Rutte mee regeert. Dat zijn monsterscores en daar gaat het dus niet over tijdens de formatiegesprekken.'

Joost Eerdmans noemt de formatie op Twitter 'een valse start'. Willink zei eerder dat niet alles 'out in the open' zal plaatsvinden, maar benadrukt dat dit geen achterkamertjespolitiek is. Toch vindt Eerdmans dat de wens van de Kamer niet gehoord wordt. 'Eerdmans was opvallend fel op de VVD na afloop van het gesprek met de formateur', zegt Van Groningen.

Gert-Jan Segers zegt geen rol voor de ChristenUnie bij de onderhandelingen over een nieuwe coalitie te zien, ongeacht wie er aan het roer zou staan van zo'n coalitie. Dat zei hij donderdag na afloop van zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen