Politiek9 apr '21 16:10Aangepast op 9 apr '21 19:29

Gouverneur Limburg stapt ook op

Auteur: BNR Webredactie

De Limburgse gouverneur Theo Bovens (CDA) is opgestapt. In een toespraak voor Provinciale Staten maakte Bovens vanmiddag zijn aftreden bekend. Hij blijft wel waarnemer tot een opvolger is benoemd.

Eerder vanmiddag stapte het college van Gedeputeerde Staten van Limburg per direct op. Het college reageerde met dit aftreden op een debat in Provinciale Staten over de gang van zaken rond voormalig directeur Herman Vrehen van landschapsbeheerder IKL. Limburg kende tot vandaag een extraparlementair bestuur. Dat betekent dat er geen coalitieprogramma is, en besluiten met wisselende meerderheden worden genomen.

Theo Bovens
Theo Bovens (© European Union / Nuno Rodrigues)

Volgens NRC heeft Vrehen, voormalig CDA-gedeputeerde, tonnen aan provinciale subsidies doorgesluisd naar eigen bv's. In de Staten leek zich een meerderheid af te tekenen voor een motie van wantrouwen tegen GS, ingediend door de PVV. De gedeputeerden waren deze motie voor. Namens het college maakte gedeputeerde Andy Dritty (Lokaal-Limburg) het terugtreden bekend. 'De signalen zijn helder, het vertrouwen ontbreekt', zei Dritty.

Ger Koopmans

Twee weken geleden stapten CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus wegens dezelfde kwestie ook al op. De motie van de PVV was overigens niet alleen gericht tegen de gedeputeerden, maar ook tegen gouverneur Theo Bovens in diens rol van hoeder van de integriteit. Ook de SP riep Bovens op de eer aan zichzelf te houden. Een oproep waar hij uiteindelijk gehoor aan gaf.

Lees ook | Amstel Gold Race gaat waarschijnlijk door

Vorige week zei de gouverneur dat de onderste steen boven moet komen in de IKL-kwestie. De affaire rond Vrehen en het opstappen van twee gedeputeerden noemde hij schadelijk voor het vertrouwen in het Limburgse bestuur. Als de berichten rond Vrehen kloppen, vindt Bovens de gang van zaken 'onaanvaardbaar en onuitlegbaar', zei hij een week geleden tijdens het eerste Statendebat over de kwestie.

Gerelateerde artikelen